Doublettenkampioenschap

Op 12 oktober werd er gestreden om de titel Doublette kampioen 2019. Door allerlei redenen was er bij de wedstrijdspelers geen grote inschrijving, 8 doubletten. Bij de recreanten waren er op het laatste moment 10. De wedstrijdspelers begonnen om 10 uur in 2 poultjes van 4 aan hun strijd. De beste 2 per poule naar de kruis finales in de A poule, de nummer 3 en 4 naar de B poule. De recreanten begonnen om 1300 uur aan hun 3 voorgelote partijen.

Recreanten: na 3 rondes waarin zeer fanatiek werd gestreden waren er 2 doubletten met 3 gewonnen partijen. Ger vd Pol en Jacques Bijsterveld werden op saldo 2de. De titel van recreanten Kampioen ging naar Marjan vd Tuin en Janny Korevaar.

Wedstrijdspelers: in de ene poule eindigde 3 teams met 2 gewonnen partijen. Op onderling
resultaat gingen Marina en Ria samen met Bea en Rien door. Arie Bak en Bert vd Quast op saldo naar de B poule.

In de andere poule was het eenvoudiger, 3, 2,1,0 gewonnen partijen. Ron vd Velden – Leen Hoogerdijk samen met Harry Dokter – Gerard Vijverberg naar de A. Kim van Gellekom – Jason Velthuis met Gerard Kuipers – Theo Mast naar de B. In B ging de uiteindelijke winst naar Arie Bak en Bert vd Quast. In de A kwamen Marina – Ria en Ron – Leen in de finale.

De heren begonnen niet al te best en een schot voor 4 eindigde ongelukkig in 3 tegen. Bij een stand van 3-10 voor de dames ging het gelukkig voor ons wat beter lopen. Het bleef tot het einde een mooie finalestrijd zeker door goed spel van de dames. Met 13-10 wisten Ron en Leen hun titel van 2018 te prolongeren. Na de prijsuitreiking was er weer een zeer geslaagde loterij met mooie prijzen, verzorgd door Janny en Marjan.


Iedereen, ook de bar bezetting, bedankt voor weer een geslaagd kampioenschap.

LWH

dag 2 – NPC 2019/2020

Folâtre 1
Zaterdag 05 oktober 2019, 2de NPC dag. Tegenstander JBC Nederlek.
Speellocatie: JBC Nieuwerkerk

1ste ronde- Doublet Leen en Ron wisten helaas hun partij niet te winnen en verloren deze met 8 – 13. Het 2de team bestaande uit Hans-Willem en Dylan wisten hun partij te winnen met 13 – 5 mix team Willem en Mirjam wisten hun partij te winnen met 13 – 7. De eerste ronde was een feit en met een stand van 2 -1 op naar de tweede ronde!

Tripletten; Leen, Ron en Hans-Willem wisten de partij niet te winnen en verloren deze jammerlijk met 10 – 13. Het andere team Willem, Dylan en Kim wisten met al hun jeugdigheid gecombineerd met de nestor van het team- de stand van 13 – 3 op het bord te zetten en hierdoor een voorsprong van 3 -2 vast te zetten. Op naar de laatste speelronde- om de dag veilig te stellen moest er minimaal 1 partij gewonnen worden- voor een gelijke stand! Maar dit was niet de doelstelling- winnen, dat is waar we voor gekomen zijn. Het mix team Willem en Mirjam, beten de spits af en zetten een mooie stand op het bord 13 – 10. Jason en Jeseja, hadden, niet het makkelijkste terrein, maar hadden net iets meer grip- op het veld als hun tegenstanders en wisten te winnen met 13 – 8. Daarin tegen waren Leen en Ron nog bezig met hun laatste partij, deze partij kon 2 kanten opgaan en helaas ging deze de kant op van Nederlek 8 – 13. Eindstand 5 – 3. Volgende NPC is op 19 oktober 2019- uit tegen ASV Celeritas 1

Frans

Folâtre 2
5 oktober 2019,  Folâtre 2 tegen Allez Tirer Maassluis 1.
We hadden er zin in, de acht mannen (de enige dame in ons team was met de kids weg) van Folatre 2.  Al vaker en met plezier hadden we tegen Allez Tirer gespeeld en we verwachtten ook thuis weer een leuke pot. De eerste ronde van drie doubletten kwamen we redelijk door, alleen schrijver dezes had last van boules als ongeleide projectielen. Enfin, stand na de 1e ronde 2-1 voor Folatre.

Daarna met een wat andere samenstelling van de teams de 2e ronde met twee tripletten in. Maar het verzorgde plaatsen, het raakschieten en de tactiek lieten te vaak te wensen over. Zo gingen beide partijen verloren. Teleurgesteld, maar ook enigszins getergd, noteerden we een tussenstand van 3-2 voor Maassluis.

Onze captains husselden vervolgens in de pauze de samenstelling van de 3 doubletten op een briljante wijze door elkaar…. en nu klopte (vrijwel) alles als een bus. Tot genoegen van de toeschouwers werd er weer geconcentreerd en met overtuiging gespeeld, er werd weer mooi geplaatst en regelmatig ijzer op ijzer geschoten. En ja, het lastige veld (en dat is het…) was nu een probleem voor de tegenstander. Zo namen we revanche voor een slechte 2e ronde en werd Allez Tirer in de 3e ronde met 13-6, 13-6 en 13-9 toch nog opzij gezet. De winst met 5-3 werd daarna (en met dank aan de kantinemedewerkers) nog een tijdje gevierd. 

Theo Mast

Folâtre 3
Folatre 3 was te gast bij Les Francophiles. We werden als “oude bekenden” hartelijk verwelkomd. Het was weer een gezellig samenkomen en zoals het gasten betaamt, hebben wij de gastvrouw en gastheren de overwinning gegund.

Met een eindstand van 5 voor hen en 3 voor ons (natuurlijk met pijn in het hart om dat te moeten schrijven) hebben wij afscheid genomen. Wij zien uit naar de revanche op 18 januari 2020.

Janny Korevaar

Uitslagen zomercompetities 2019

Afgelopen dinsdag zijn de prijsuitreikingen geweest van de zomercompetities. Zowel de middag- als de avondcompetitie werd afgesloten. Na vele spannende wedstrijden werden dit de uiteindelijke winnaars.

Dinsdagmiddag dames
1. Jannie Korevaar
2. Toos van Adrichem
3. Jade Roeloffs

Dinsdagmiddag heren
1. Joop van den Bulk
2. Ben Kaptein
3. Hans de Bruin

Dinsdagavond
1. Jason Velthuis / Frans Velthuis
2. Henk Hutink / Roel van der Linden
3. Scott van Ham / Hans-Willem van Gellekom / Leen Hoogerdijk

Zaterdagmiddag
1. Joop van den Bulk
2. Janny Korevaar
3. Jan de Groodt

De afsluiting ging natuurlijk gepaard met een gezellig hapje en drankje. Vol goede moed gaan we deze week beginnen aan de wintercompetitie! Veel plezier en succes allemaal.

Schooltoernooi 2019

Op woensdag 25 september verzamelden zich 68 deelnemers uit de groepen 7 en 8 van zes basisscholen uit Pijnacker-Nootdorp op de accommodatie van Folâtre. Het was de dag van het jaarlijkse Schooltoernooi waar zij in teams van vier (twee doubletten) een onderlinge petanque-strijd aangingen.

Folâtre boft met een grote speelhal want het regenachtige weer werkte niet echt mee. Alle wedstrijden konden daardoor binnen gespeeld worden. Extra dank hierbij voor Arie en Leen, die in de ochtend al 17 banen uit hadden gezet.

Met een vrijwilliger van de vereniging op elke baan konden de wedstrijden sportief en volgens de spelregels gespeeld worden. Er waren dan ook zeer spannende wedstrijden bij. De winnaar moest uiteindelijk komen uit een rechtstreeks duel tussen de Johannesschool en de Mariaschool. Deze wedstrijd werd ruim gewonnen door de Mariaschool. Zij gingen er dan ook vandoor met de wisseltrofee. 

Het winnende team van de Mariaschool

De individuele uitslag was:
1. Mariaschool 8
2. De Bonte Tol 1
3. Mariaschool 2
4. Johannesschool 1
5. Johannesschool 3

Alle deelnemers gingen tevreden en moegestreden met een aandenken naar huis. Folâtre dankt haar vrijwilligers en kan terugkijken op weer een geslaagde editie van het Schooltoernooi. 

Janneke

Een gezellige drukte in de hal

dag 1 – NPC 2019/2020

Net als vorige jaren doen de deelnemende Folâtre teams wekelijks verslag van hun wedstrijddagen.

Folâtre 1
Zaterdag 21 september 2019. De eerste tegenstander van het nieuwe seizoen is Sporting Badhoevedorp 1. Het eerste bestond uit Leen, Ron, Mirjam, Willem, Hans-Willem, Kim, Dylan en 2 nieuwkomers Jason Velthuis en Jeseja Letlora. De eerste ronde werd er goed gespeeld- door alle drie de teams, met resultaat 3 – 0.

Op naar de tweede ronde. Willem, Dylan en Kim beten de spits af en wisten te winnen met 13 – 3. Het tweede triplette  Leen, Ron, Hans-Willem pakten de winst met 13 – 9. Met een voorsprong van 5 – 0 gingen we met, het volste vertrouwen de laatste ronde in! Leen en Ron wisten na een 11 – 2 voorsprong de wedstrijd te winnen met 13 – 6 concentratie verlies. Willem en Mirjam hadden het iets moeilijker qua spel maar wisten toch de winst binnen te halen 13 – 7. Onze nieuwkomers Jason en Jeseja mochten hun eerste partij in de NPC gooien! Jeseja- zenuwachtig en- Jason- makkie nie druk. Wisten na goed spel de winst binnen te halen met 13 – 10. Volgende NPC is op 5 oktober 2019 tegen JBV Nederlek. Einduitslag 8 – 0.

Frans

Folâtre 2
Start NPC team 2 op 21 september 2019. Met 2 auto’s gingen we vanuit Pijnacker naar Roosendaal waar we moesten spelen tegen De Bommequet 1. Wij waren met 6 mannen en 1 vrouw en werden door de Roosendalers heel prettig ontvangen, inclusief een gratis eerste kopje koffie.

Om 12.00 uur werd er gestart met de wedstrijden en na de eerste ronde stonden we 2-1 achter. De tripletten eindigden in 1-1, dus de tussenstand voor de laatste ronde was 2-3 achter. Er moesten dus minstens 2 doubletten worden gewonnen om een minimaal een gelijkspel af te dwingen. Dit lukte, we wonnen 2 van de 3 doubletten partijen en waren uiteindelijk wel tevreden met de 4-4, hoewel er misschien nog wel meer in had gezeten.

Na een laatste afzakkertje reden we moe maar tevreden naar huis. Gerard en Hilbrand, bedankt voor het rijden.

Roel van der Linden

Folâtre 3
Nog geen bijdrage ontvangen. Er werd thuis wel netjes met 6-2 gewonnen.

Groene Groententoernooi

Met 25 teams werd zondagochtend 1 september begonnen aan het welbekende Groene Groententoernooi bij Folâtre. Het was een heerlijke dag om te boulen. Niet te warm en ook niet te koud. Nadat Marja Ermerins de loting had verricht werd er gestart met de drie voorronde-partijen. Daarna vond een indeling plaats in de A, B en C poule. In de A en de B poule werd gespeeld volgens het afval systeem. In de C-poule werden er nog 2 voorgelote wedstrijden gespeeld.

De C-poule speelde dus nog 2 wedstrijdjes. Uiteindelijk waren er in de C-poule 3 winnaars. De poule werd gewonnen door het team uit Nieuwerkerk. De Folâtre-teams Hans met Colette en Rien met Bea vielen hier ook in de prijzen. Met een mooie Groene Groentenbak, door Aad Tas verzorgd, gingen zij naar huis.

In de A-poule en B-poule was elke wedstrijd een soort finale. Verlies was naar huis, winnen was nog steeds kans op de hoofdprijs. De B-poule finale stonden uiteindelijk 2 jeugdteams. Het Folâtre-team Jason Velthuis en Jacob Huitsing en het mix team Kim van Gellekom met Sanne van Ieperen. Ondanks dat het meisjes team terug kwam van een grote achterstand ging de hoofdprijs in de B-poule naar de mannen.

In de A-poule was het superspannend. Het team van Midi stond in de finale tegenover het team uit Genebos (Belgie). De A finale werd traditioneel gespeeld op het Carre D’honneur. Waar de gehele dag op de achtergrond de muziek speelde vond het Belgisch team dat dit hun stoorde. De muziek werd dan ook uitgezet. Hiermee nam ook onderling de spanning toe. Waar het team van Midi in de kwartfinale met sterk plaatsen het enige Folâtre team in de A poule uitschakelde, ging het in de finale veel moeizamer. Het team van Midi kwam dan ook achter te staan met 7-1. Door te draaien kreeg het team van Midi weer wat greep op de wedstrijd en kwamen terug naar 6-7. Helaas was die comeback van korte duur en werd de finale uiteindelijk gewonnen door het team uit België.

Bij de prijsuitreiking werden alle winnaars voorzien van de mooi opgemaakt groente bakken en een envelop met inhoud. Met dank aan de vele vrijwilligers achter de bar, Marja achter de wedstrijdtafel en Aad voor de mooie groente werd een top dag weer afgesloten.

Zomertoernooi 1

Op woensdag 19 juni werd het eerste zomertoernooi van 2019 georganiseerd. Net als voorgaande jaren een stroeve start met slechts 15 deelnemers. Hopelijk worden dat er meer want het was gezellig en er werd een sportieve strijd gestreden. Tussen de wedstrijden door was het goed toeven onder de nieuwe overkapping. Een aanwinst voor onze vereniging!

De boodschappentassen gingen vandaag naar:
1. Ria van Wingerde
2. Roel van der Linden
3. Walter van der Burg

Het volgende zomertoernooi is op zaterdag 29 juni. Inschrijven kan bij Marjan of Janny, of u zet zich op de lijst die op het publicatiebord hangt.

Folâtre presteert op NK petanque

Met drie Nederlandse kampioenen, een zilveren én een bronzen plak bij de jeugd heeft Folâtre voor een sensatie gezorgd. Daarbij kwam nog een mooie vijfde plaats voor het heren-equipe.

Heren
Het is voor het eerst dat een mannenteam van onze vereniging het tot de laatste 8 van Nederland heeft gebracht. Na de voorrondes op zaterdag was het mannenteam van Jason Velthuis, Wim Zuidema en Frans Velthuis al geplaatst bij de laatste 16. De beste 16 teams mochten zich zondag melden voor de 8e finales. Na een partij van meer dan 2 uur trok Folatre met 13 -12 de partij naar zich toe. Voor het eerst in het 33-jarig bestaan van de vereniging was er team geplaatst bij de laatste 8. Met de jongste deelnemer bij de senioren in hun gelederen, Jason Velthuis met 17 jaar, de gelouterde Wim Zuidema en met Frans Velthuis als teamcaptain presteerden ze buitengewoon. Helaas ging de kwartfinale verloren maar al met al een historische prestatie.

Dames
Bij de dames werd deelgenomen door Bianca de Vries en Janneke Gravesteijn. Waar Bianca last kreeg van een blessure kwam het voor Janneke aan op de laatste partij. Bij winst zou ze mogelijk bij de laatste 4 komen. Helaas werd deze verloren. Uiteindelijk was een 7e plaats haar deel. Bianca eindigde op een 11e plaats.

Jeugd
In alle categorieën bij de jeugd werd er door een jeugdlid van Folâtre een gouden plak binnen gehaald. Bij de pupillen (tot 12 jaar) door Leaf van der Brugge. Zilver was er voor Scott van Ham. Bij de Aspiranten (van 12 tot 15 jaar) door Kim van Gellekom. Dit is al haar 2e Nationale titel. Bij de Junioren (van 15 jaar tot het jaar dat je 18 wordt) door Dylan Velthuis. Daar was nog brons voor Leon van Gellekom.

Zoveel titels bij de jeugd is ook nog nooit eerder voorgekomen bij de vereniging. De jeugdopleiding bij Folâtre, gestart in 2017, heeft dus zijn vruchten afgeworpen en de inspanningen zijn niet voor niets geweest. 

Open Pijnackers Dameskampioenschap

Aan het Open Pijnackers Dameskampioenschap deden dit jaar 14 teams mee. Buiten was het koud en guur. Gelukkig voor de dames besloot de organisatie om het hele kampioenschap binnen te spelen.

Om het niet weer zo laat te maken als vorig jaar werd gespeeld volgens een nieuwe opzet. Er werd gespeeld met 3 voorgelote wedstrijden waarna er verder gespeeld werd in poules. In de A en B poule werden er gelijk halve finales gespeeld waarbij de winnaars door gingen naar de finale en de verliezers speelden om de 3 en 4e plaats. In de c poule werden er nog 2 voorgelote wijdstrijden gespeeld. Zo werden er door alles dames 5 wedstrijden gespeeld.

Dus geen afval systeem waarbij de helft al eerder naar huis zou gaan. De 5e wedstrijd begon voor alles dames gelijk en elke wedstrijd ging nog voor een prijs. 

Het toernooi was als gebruikelijk weer sterk bezet met oa. de Nationale dames en belofte selectie. Na de voorronden waren er al verrassende uitslagen. Zo haalden de dames van de Nederlandse selectie beloften niet de A-poule. Terwijl ze vorig jaar het toernooi nog wonnen. Wel plaatsten Marja Ermerins en Conny van Driel zich voor de A poule. Een geweldige prestatie met dit deelnemersveld.  Helaas voor beiden moesten ze in de halve finale wederom tegen Jenny en Ria van de Nationale damesselectie. Dit team had Marja en Conny ook al getroffen in de voorronde. Net als in de ochtend speelde Marja en Conny zeer gedegen. De dames van de selectie hadden er wederom moeilijk mee. Uiteindelijk gingen de dames van de selectie naar de finale en gingen Marja en Conny voor de 3e plaats. Deze troostfinale werd glorieus gewonnen. Met een 3e plaats en tevens het clubkampioenschap werd de dag voor beide Folâtre-dames glorieus afgesloten.

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Jenny en Ria.  Ook in de andere poules werd hard gestreden om de prijzen met als winnaars in de b-poule de beloften Marscha en Lotte en in de c-poule Kim en Sanne.

De vrijwilligers achter de bar, Jos, Henk en Arie, werden door de dames met een luid applaus bedankt voor de goede zorg. Volgend jaar staan deze heren weer voor de dames klaar.

Oranjetoernooi 2019

Het weer tijdens het Oranjetoernooi 2019 van Folâtre was koud en guur.  Ondanks de slechte weersvoorspellingen waren er toch nog 34 teams die zich hadden ingeschreven. Vanwege de stortbui die los barste bij de aanvang van het toernooi had de organisatie besloten om het aan de teams over te laten of men binnen of buiten wilden spelen. Ondanks gemor van één van de deelnemers bleek dit een goede zet te zijn van de organisatie. Het merendeel van de deelnemers trotseerde desondanks de grillige weersomstandigheden.

Vanwege de kou vond de Oranjebitter gretig aftrek bij de meeste deelnemers. Gelukkig had de kantinecommissie voldoende ingeslagen. Zoals gebruikelijk op het oranjetoernooi werd er gespeeld met 5 voorgelote partijen. De gezelligheid staat tenslotte voorop bij het oranjetoernooi. Met een mix van jong tot oud werden er leuke en spannende wedstrijden gespeeld waarbij de jeugd zich zeer zeker ook weer liet gelden.

Rond 17:00 uur waren de laatste wedstrijden gespeeld en begon de prijsuitreiking. De voorzitter begon met een eervolle vermelding voor het equipe van Bert en Arie. Zij grepen wederom net naast de prijzen. Met een klein verschil viel hen de 8e plek ten deel.

De winnaars werden een voor een naar voren gehaald en namen hun prijs in ontvangst. Uiteraard werden de winnaars op de gevoelige plaat vastgelegd voor de sponsorborden. Onder dankzegging van de vrijwilligers van de keuken, de kantine en voor Marjan, die voor het eerst alleen de gehele wedstrijdtafel bediende, werd de leuke en gezellige dag afgesloten.

De prijswinnaars:

Klik hier voor de foto’s van de prijswinnaars!