Open Pijnackers Dameskampioenschap

Aan het Open Pijnackers Dameskampioenschap deden dit jaar 14 teams mee. Buiten was het koud en guur. Gelukkig voor de dames besloot de organisatie om het hele kampioenschap binnen te spelen.

Om het niet weer zo laat te maken als vorig jaar werd gespeeld volgens een nieuwe opzet. Er werd gespeeld met 3 voorgelote wedstrijden waarna er verder gespeeld werd in poules. In de A en B poule werden er gelijk halve finales gespeeld waarbij de winnaars door gingen naar de finale en de verliezers speelden om de 3 en 4e plaats. In de c poule werden er nog 2 voorgelote wijdstrijden gespeeld. Zo werden er door alles dames 5 wedstrijden gespeeld.

Dus geen afval systeem waarbij de helft al eerder naar huis zou gaan. De 5e wedstrijd begon voor alles dames gelijk en elke wedstrijd ging nog voor een prijs. 

Het toernooi was als gebruikelijk weer sterk bezet met oa. de Nationale dames en belofte selectie. Na de voorronden waren er al verrassende uitslagen. Zo haalden de dames van de Nederlandse selectie beloften niet de A-poule. Terwijl ze vorig jaar het toernooi nog wonnen. Wel plaatsten Marja Ermerins en Conny van Driel zich voor de A poule. Een geweldige prestatie met dit deelnemersveld.  Helaas voor beiden moesten ze in de halve finale wederom tegen Jenny en Ria van de Nationale damesselectie. Dit team had Marja en Conny ook al getroffen in de voorronde. Net als in de ochtend speelde Marja en Conny zeer gedegen. De dames van de selectie hadden er wederom moeilijk mee. Uiteindelijk gingen de dames van de selectie naar de finale en gingen Marja en Conny voor de 3e plaats. Deze troostfinale werd glorieus gewonnen. Met een 3e plaats en tevens het clubkampioenschap werd de dag voor beide Folâtre-dames glorieus afgesloten.

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Jenny en Ria.  Ook in de andere poules werd hard gestreden om de prijzen met als winnaars in de b-poule de beloften Marscha en Lotte en in de c-poule Kim en Sanne.

De vrijwilligers achter de bar, Jos, Henk en Arie, werden door de dames met een luid applaus bedankt voor de goede zorg. Volgend jaar staan deze heren weer voor de dames klaar.

Oranjetoernooi 2019

Het weer tijdens het Oranjetoernooi 2019 van Folâtre was koud en guur.  Ondanks de slechte weersvoorspellingen waren er toch nog 34 teams die zich hadden ingeschreven. Vanwege de stortbui die los barste bij de aanvang van het toernooi had de organisatie besloten om het aan de teams over te laten of men binnen of buiten wilden spelen. Ondanks gemor van één van de deelnemers bleek dit een goede zet te zijn van de organisatie. Het merendeel van de deelnemers trotseerde desondanks de grillige weersomstandigheden.

Vanwege de kou vond de Oranjebitter gretig aftrek bij de meeste deelnemers. Gelukkig had de kantinecommissie voldoende ingeslagen. Zoals gebruikelijk op het oranjetoernooi werd er gespeeld met 5 voorgelote partijen. De gezelligheid staat tenslotte voorop bij het oranjetoernooi. Met een mix van jong tot oud werden er leuke en spannende wedstrijden gespeeld waarbij de jeugd zich zeer zeker ook weer liet gelden.

Rond 17:00 uur waren de laatste wedstrijden gespeeld en begon de prijsuitreiking. De voorzitter begon met een eervolle vermelding voor het equipe van Bert en Arie. Zij grepen wederom net naast de prijzen. Met een klein verschil viel hen de 8e plek ten deel.

De winnaars werden een voor een naar voren gehaald en namen hun prijs in ontvangst. Uiteraard werden de winnaars op de gevoelige plaat vastgelegd voor de sponsorborden. Onder dankzegging van de vrijwilligers van de keuken, de kantine en voor Marjan, die voor het eerst alleen de gehele wedstrijdtafel bediende, werd de leuke en gezellige dag afgesloten.

De prijswinnaars:

Klik hier voor de foto’s van de prijswinnaars!

Mini Maxi toernooi

Op zondag 14 april werd bij Folâtre het mini en maxi toernooi gehouden. Met 22 teams een hele mooie opkomst. Zelfs 6 Belgische teams hadden zich aangemeld. De 22 mini’s varieerden in de leeftijd van 8 jaar t/m 17 jaar. Er werd zoals gebruikelijk bij onze jeugdevenementen geen alcohol geschonken.

De ochtend begon koud. Het had ’s morgens gevroren dus werd besloten om de eerste wedstrijden binnen te spelen. Om 10:30 was het pas 4 graden. De laatste 3 partijen werden buiten afgewerkt. De mini’s lieten zien dat er veel talent is bij de jeugd.

Onder een prima zonnetje werden er  heerlijke partijen gespeeld waarbij de meeste teams aan elkaar gewaagd waren. Rond 17:00 uur werd de dag afgesloten met de prijsuitreiking. Met dank aan het op tijd spelen.

Voor mini’s was er een medaille, een Folâtre pen en een chocolade paashaas. Voor de nummers 1 t/m 3 een beker. Met dank aan alle vrijwilligers werd een geweldige dag afgesloten.


Klik hier voor alle foto’s!

NPC – dag 14

Op zaterdag 6 april is de NPC 2018-2019 afgesloten. De teams van Folâtre hebben goed meegedaan in de diverse divisies maar eindigden alle vier in de middenmoot. Momenteel wordt al gekeken naar de samenstellingen voor het volgende seizoen. Mocht u interesse hebben om mee te doen dan kunt u zich aanmelden bij de wedstrijdcommissie. Hier de laatste team-verslagen.

Folâtre 2
Wij waren de laatste speeldag vrij. Na de mooie tweede plaats van vorig jaar zijn we nu op de vijfde plek geëindigd in de vierde divisie. Volgend jaar weer beter!

Folâtre 3
Les Pointeurs 2 – Folâtre 3: 4-4.
In een leuke wedstrijd hebben beide ploegen de te behalen punten gedeeld. Maar dat gelijkspel gaf niet de krachtsverhoudingen weer. Folatre 3 was op de moeilijk te bespelen banen de sterkere partij. Maar ja, als je in de triplette ronde met 12-1 voorstaat, en je geeft nog de winst uit handen, dan doe je iets niet goed. Dit overkwam het mannentriplette Rien-Arie en ondergetekende, waardoor het gelijkspel is verklaard.

De competitie zit er nu op en zijn we in de middenmoot geeindigd. Volgend jaar nieuwe kansen, en als het aan de captain ligt mag het ietsje fanatieker. Een divisie hoger zou ons niet misstaan.

Bert vd Quast

Folâtre 4
De laatste speeldag op naar Vlaardingen met een incompleet team. We misten door ziekte Annemarie en door verplichtingen elders ook onze teamcaptain Janny.

Vlaardingen 5 was met Maasstad 1 nog in gevecht om de eerste plaats, wilden dus wel heel graag van ons winnen . Dat lukte ze uiteindelijk ook wel maar we hebben ze het niet cadeau gegeven, misten wel onze tireurs of  heet dat bij de dames tireuses.

Bij de eerste serie doubletten hebben we er 1 gewonnen dus alles was nog mogelijk we hoefden dan nog alleen maar beide tripletten en nog 2 doubletten te winnen. Helaas maar 1 triplet gewonnen en daarna ook maar 1 doublet gewonnen. Dus verloren met 3 tegen 5, Vlaardingen blij en wij wat minder desondanks toch een gezellige middag gehad.

Resultaat maandag te lezen op de standenlijst het resultaat, wij gezakt van de 3enaar de 4eplaats en Vlaardingen 5 toch geen kampioen jammer voor ze maar natuurlijk leuk voor Maasstad 1. Volgend seizoen proberen mee te doen om de bovenste plaatsen en hopelijk weer met zo’n gezellig team.

Henk


Finaledag W.S.C.

Op 27 maart is op de locatie van Folatre te Pijnacker door de 10 finalisten bepaalt wie zich “Winter Senioren” Kampioen 2018-2019 mag noemen. Aan het eind van de dag kon de volgende stand worden opgemaakt.

1e . ’s-Gravenboules 1: 7 gewonnen partijen met een saldo van + 26
2e . LBC/Markeer : 7 gewonnen partijen met een saldo van + 24
3e . MIDI 1 : 5 gewonnen partijen met een saldo van + 9.

Dus is ’s-Gravenboules 1 dit jaar de “Winter Senioren Kampioen” van District West. De overige rangschikking is als volgt.
4e Folatre 3
5e MIDI4
6e DGW 1
7e Zoetermeer 4
8e MIDI 5
9e DGW2
10e Bleiswijk 1

Naast de finale wedstrijden werd ook het randtoernooi voor de niet finalisten gehouden. Hiervoor hadden zich 26 deelnemers aangemeld.
Aan het eind van deze wedstrijden lag de volgende stand op tafel.

1e H. Klopper (Folâtre)
2e W. Mossel (Midi)
3e H. de Bruin (Folâtre)

Wintercompetities afgesloten

Afgelopen week werden de diverse wintercompetities met een prijsuitreiking afgesloten. Dit zijn de uitslagen van het seizoen 2018-2019:

Dinsdagmiddag


Dames
Heren
1.Jannie Korevaar1.Ben Kaptein
2.Gonny Mol2.Piet van Leeuwen
3.Hillie Klopper3.Arie Bak

Dinsdagavond

A PouleB Poule
1.Ruud Kennepohl – Gertjan Termoshuizen1.Ria vd Quast – Marina de Vries
2.Leen Hoogerdijk – Hans-Willem van Gellekom2.Hans Henneveld – Walter vd Burg – Martin Remmerswaal

Zaterdagmiddag

1.Jada Roeloffs
2.Wilma Bos
3.Jacques van Bijsterveld

NPC – dag 13

Folâtre 1
Dit weekend kon de beslissing vallen in de 2e divisie B. De nummer 1 Elza Boules en nummer 3 MIDI speelde tegen elkaar. En de nummer 2 PUK 2 speelde tegen de nummer 4 Folâtre. Er waren allerlei voorspiegelingen vooraf. Folâtre 1 kon nog kampioen worden maar dan moest het zelf winnen en MIDI en Elza Boules moesten dan gelijk spelen. 

Daarnaast speelde mee dat PUK 2 kampioen moet worden. Wat is namelijk het geval. PUK 1 speelt in de topdivisie en zal gaan degraderen. Omdat er maar 1 team van een vereniging in de top divisie en in de tweede divisie mag spelen krijg je de vreemde situatie dat als PUK 2 geen kampioen wordt zij moeten degraderen omdat PUK 1 naar de 2e divisie komt. Tegen dit team PUK 2 moest Folâtre spelen. Ze kwamen dan ook op volle sterkte met gerenommeerde spelers. 

Folâtre 1 speelde ijzersterk tijdens de eerste ronde. Alle drie de teams wonnen hun doublette partij. 3-0 voor Folâtre na de eerste ronde. Wat een verrassing. Echter wederom bracht het thuis team de spanning weer helemaal terug. Allebei de triplettes verliezen namelijk hun partij. 3-2 voor Folâtre. Wederom moet de laatste ronde de beslissing brengen.

Met gedegen spel werden er al snel 2 doublette partijen gewonnen en was de dag binnen. Helaas verloor het laatste de doublette de partij maar dat mocht de pret niet drukken. De 2 punten waren binnen. PUK 2 is hiermee gedegradeerd alhoewel ze nog wel 2e staan.

Het wachten was op de uitslag van MIDI tegen Elza Boules. Al snel kwam het bericht binnen dat MIDI het thuis niet kon bol werken. Elza Boules werd met de 5-3 overwinning kampioen in de 2e divisie. Folâtre 1 rest niet anders dan volgende keer nog 1 keer te vlammen en hopen dat dan de 2e plek nog binnen kan worden gehaald.

Hans-Willem

Folâtre 2
Op 23 maart speelden we onze laatste wedstrijd van dit seizoen 2018-2019 bij DGW. De selectie was, door verhindering van 3 man, uitgedund tot het minimum van 6. Die 5 mannen en 1 vrouw hadden zin in een leuke pot. De 1e ronde werd 2-1 voor DGW, maar met een beetje geluk had het ook 1-2 kunnen zijn. Daarna liet het geluk ons in de steek en bleek DGW gaandeweg sterker. Na de tripletten-ronde was de achterstand opgelopen tot 4-1. Nog even meenden wij naar 4-4 te kunnen streven, maar dit bleek ijdele hoop. De wedstrijd eindigde in een verdiende 6-2 voor DGW. 

De eindrangschikking is nog niet bekend, maar we zweven onder het midden. Omdat wij de laatste ronde zijn vrijgeloot, is het afwachten wat onze naaste concurrenten nog kunnen doen.

Gelegenheids-captain Theo

Folâtre 3
Folâtre 3 verliest nipt van kampioen Waddinxveen 1. In een leuke wedstrijd heeft Folatre 3 met 5-3 verloren van terechte kampioen Waddinxveen. Eigenlijk waren we helemaal niet zoveel minder dan Waddinxveen, maar in sommige onderdelen vanhet boulen waren zij net iets slimmer. Vooral hun percentage van raak tireren was hoger.

Al met al was het weer een leuke middag boulen, en Folâtre 3 moet zijn hoop maar op volgend jaar zetten, dat er niet een heel goede club in hun poule zit.

Bert vd Quast


NPC – dag 12

Folâtre 1
Na de moeizame overwinning van de vorige keer tegen de nummer een na laatst mochten we nu tegen Celeritas. Zij staan laatste en tegen Celeritas had Folâtre 1 de vorige keer met 7-1 gewonnen. Echter Celeritas heeft zich per 1 januari versterkt met de het echtpaar Zijlstra. Deze oude rotten zijn zeer gewiekst en een duidelijke versterking van hun team.

Vanwege verplichtingen voor de Nederlandse selectie kon Mirjam niet spelen. Daarop is Kim ingezet om de mix te spelen. Na de eerste ronde stond Folâtre 1 met 2-1 voor. De mix en het team van Ron en Leen wonnen overtuigend. 

Na de triplette ronde stonden we op 3-2. Wederom won het mix team. De laatste ronde wonnen Leen en Ron met overmacht. Maar het andere doublette team verloor. Alles kwam aan op het mix team. In de laatste mene weet Kim met de laatste boule met een perfect schot het winnende punt binnen te halen. De ontlading na het schot van Kim was groot. Folâtre 1 blijft in de race voor een top klassering.

Hans-Willem

Folâtre 2
Helaas het is niet anders. Onze directe concurrent voor de derde plaats, Les Boules Fleuries 2, had heel slim 3 banen met grof grind aangepast en hierop getraind . Zij wisten nog heel goed dat zij op de gladde banen van Folatre met 6-2 verloren hadden. Wij hadden nu op dit terrein minder grip en het werd weer 6-2 voor de thuisclub.

De laatste wedstrijd tegen DGW nog een keer knallen en proberen punten te pakken!

Gerard

Folâtre 3
In de poule waarin Folatre 3 speelt, zijn van de acht teams er vijf zo gelijkwaardig, dat haast elk duel in een gelijkspel eindigt. Ook het duel tegen Gouda zou in een gelijkspel zijn geeindigd  ware het niet dat Arie jarig was geweest.

Als verjaarskadootje mocht Arie in de tripletteronde een keer met twee dames, te weten Bea en Ria spelen. En dat ging zeer voortvarend, maar met een voorsprong van 11-2 ging er wat haperen in het team. Wat het was weet niemand,of Arie was uitgekeken op de dames, of de dames op hem, zal niemand weten maar de partij ging wel verloren. Zo ging die partij verloren, en eindigde de wedstrijd niet in 4-4 maar in 5-3 verlies. Al met al was het toch een leuke boulemiddag.

Bert v d Quast

NPC – dag 11

Folâtre 1

Folâtre 2
Op 23 februari speelden wij thuis tegen MIDI. Gerard is met vakantie, dus hadden we een probleem. Niet getreurd, want nu moest Marja het met Roel zien te klaren. Het bleek een goede combinatie te zijn, want ze wonnen 2 maal!!!

Uiteindelijk hebben we allemaal goed gespeeld, want we wonnen met 8 – 0. Al met al was het een geslaagde dag, waar ik als captain goed over heb nagedacht. 

Piet v Leeuwen

Folâtre 3
Knappe overwinning Folatre 3! Tegen het hooggeplaatste Vlaardingen, heeft Folatre 3 een geweldig resultaat behaald. Met knap spel werd een hele duidelijke 6-2 overwinning geboekt. Het was vooral te danken aan Colette, die zodanig in vorm was, en zowat elke bal op het but  legde, waardoor de overwinning  een feit werd.

Daardoor was de sfeer in de derde helft, bijzonder uitbundig,en dat kwam de teamgeest bijzonder ten goede.

Bert vd Quast

Folâtre 4NPC – dag 10

Folâtre 1
Na het  zwaar bevochte gelijkspel tegen de koploper mochten we deze keer thuis aantreden tegen de nummer 2 ELZA-Boules. Ondanks dat we hadden afgesproken om scherp te beginnen was het begin voor de tegenstander. Zoals de afgelopen 2 NPC dagen stond Folâtre 1 na de eerste speelronde met 3-0 achter.

Na een stevig gesprek werd wederom de veerkracht getoond in de triplette ronde. Net als tegen MIDI kwam Folâtre terug naar 2-3. 

Met de sterkst mogelijke opstelling werd aan de 3e ronde begonnen. Echter de scherpte ontbrak wederom en alle drie de doublettes stonden ver achter. Met twee toverballen van Frans (hij speelde in 2 verschillende menes het but naar achter) kon de 3-3 op het bord verschijnen. Helaas was de achterstand bij de andere twee doublettes te groot en werd uiteindelijk verloren met 3-5.

Het gat met de nummers en 1 MIDI en 2 ELZA Boules bedraagt nu 4 punten. Het hopen is op een zeperd bij deze twee verenigingen en mag Folâtre geen wedstrijd meer verliezen.

Hans-Willem

Folâtre 2
Vandaag reisden wij af naar Maassluis voor onze uitwedstrijd bij Allez Tirer. Na de afstraffing bij ABA waren wij gebrand op een goed resultaat. De thuiswinst tegen dit team stemde ons daar ook positief in. Die werd met 7-1 door ons gewonnen.

Helaas liep het allemaal wat anders. Er stond een sterkere tegenstander als in de thuiswedstrijd. Ondanks zeer goed spel van sommigen van ons kwamen we niet verder dan 4-4. Dat had mede te maken met de tactische verdeling van de teams door de captain van Allez Tirer. In de tussenstand houden we Allez Tirer nog wel onder ons en staan we netjes 4e. Volgende week komt Midi 3 bij ons op bezoek.

Gelegenheidscaptain Gertjan

Folâtre 3
Folâtre 3 wint met 7-1. Tegen het onderaanstaande Grand Cru 2 heeft Folâtre 3 een knappe overwinning geboekt.

Na de doublette ronde leidde Folatre met 2-1, en ook de tripletteronde werd in winst omgezet. 4-1 voor. Toen ook de laatste ronde doublette alle drie in winst werden om gezet was de eindstand bepaalt. 1-7.

De enige verliespartij van Folatre kwam op rekening van het dameskoppel Marina en Ria. Misschien zou het helpen als de dames eens iets minder zouden kletsen onder het boulen, en zich meer concentreerden op het spel. Of krijgen we dan de discussie dat vrouwen wel twee dingen tegelijk kunnen doen, en mannen niet.

Al met al was het weer een fijne boule middag en volgende week al weer de volgende ronde..

Bert v d Quast

Folâtre 4
Folâtre 4 heeft een mega prestatie geleverd: 7 – 1. Jammer voor de Waddinxveners, want spelen tegen zulke gezellige mensen wil je eigenlijk afsluiten met 4 – 4. Maar toch ……

Zoals afgesproken met Waddinxveen: volgend jaar hopen we elkaar weer te ontmoeten, met of zonder spinazie. We gaan er voor.

Janny Korevaar