Bacchustoernooi

Met een gemaximeerde 20 deelnemende teams werd afgelopen zondag ons Bacchus toernooi gehouden. Het aantal teams werd beperkt vanwege de corona maatregelen.

De wedstrijdcommissie had zijn welbeproefde concept weer ingezet. 2 voor geloot daarna indeling in poules met complementaire. Na de voorronden werd het Nederlandse jeugdteam in het zonnetje gezet vanwege de geweldige prestatie op het WK jeugd.

Er werd volop strijd geleverd om de felbegeerde plek in het hoofdtoernooi. Uit eindelijk werd het eigen Folâtre team bestaande uit Leen Hoogerdijk, Ron van de Velen en Hans-Willem van Gellekom winnaar van het Bacchustoernooi 2021.

Vanuit de NPC teams

Folâtre 1
Geen bijdrage ontvangen. Er werd met 5-3 van Les Miles Iles gewonnen.

Folâtre 2
Zaterdag 20 november speelde team 2 thuis tegen Markeer 1 uit Hoek van Holland. We staan nog steeds een na onderste en hebben tot nu toe steeds kansen gehad om te winnen of gelijk te spelen, maar dat lukte tot nu toe slechts 1 keer.

Vanochtend meldde Gerard zich jammer genoeg af met rugklachten en dat leidde tot omzettingen in de door ons geplande opstellingen. Misschien had dat een goed effect op onze wedstrijd vandaag tegen Markeer. We begonnen met de drie doubletten partijen en daar wonnen we er eentje van. De andere 2 gingen verloren met 12-13 en 11-13. Had ook andersom kunnen zijn.

Van de tripletten wonnen we er een, dus de stand was 2-3. Daarna volgden nog de doubletten, waarvan we er twee hadden kunnen winnen. Het werd er maar één en de eindstand was 3-5 in het voordeel van Markeer. Jammer, maar helaas.

De beide coaches constateerden wel dat het niveau van onze ploeg met elke wedstrijd wel omhoog gaat en dat geeft hoop voor de volgende wedstrijden.
Roel

Folâtre 3
Omdat een aantal “kenners van de route” ervan overtuigd waren dat er in Leidschendam een enorme file zou staan ter hoogte van het winkelcentrum (Wallmart), gingen wij zeer vroegtijdig op pad. Vanuit Berkel om 10.30 uur en dan via Pijnacker naar Leidschendam. Een aantal spelers gingen zekerheidshalve met de fiets. Dit alles om in ieder geval op tijd bij Grand Cru aan te komen.

Nou, al die kenners hadden het mis, met het resultaat dat wij om even over 11.00 al gearriveerd waren. De ontvangst was prima: warme kantine, coronatest en een gratis bakkie. In de speelhal was het gezond fris als je speelde. Om te zitten was het echt wel fris (zachtjes uitgedrukt). Maar dat heeft niemand ontmoedigd.

We hebben een gezellige spelmiddag gehad. Het eindresultaat was 6 – 2 voor Folâtre. Wij wachten met spanning op de return. Grand Cru, hartelijk welkom in Pijnacker.
Janny

Folâtre 4
Dit team had vandaag wederom een vrije dag.

Folâtre 5
Zaterdag 20 november boulen in Schiedam bij L’Esprit. We gingen ervoor om hier met de winst, liefst 0-8, naar huis te gaan. Helaas liep dit anders. Na de doubletten was de stand 2-1.

Met goede moed werden de tripletten gespeeld. Martin, Bram en Anita hadden een snelle partij en wonnen die met 0-13, dus stand 2-2. Yes! De andere triplette, Gerard, Jan en Harry wonnen met 7-13, Toppie en stand 2-3. We hadden er nog steeds alle vertrouwen in om met winst te kunnen afsluiten maar helaas werden alle 3  doublettes verloren. De partij van Bram en Willem was nog heel spannend maar de tegenstander pakte bij de stand 11-10 laatste 2 punten. Helaas.

Maar we houden er vertrouwen in om in ieder geval de komende thuiswedstrijden met winst te kunnen afsluiten. Eindstand 5-3. Wij van Folatre 5 feliciteren Kim met het behalen van de 3e plaats op het WK. Wat een mooie prestatie!
Anita van Zuidam

Nederlandse jeugd haalt podium op WK

Voor de tweede keer in de geschiedenis heeft de Nederlandse Petanque Jeugd het podium (een prachtige 3e plaats) behaald tijdens het WK Petanque in Santa Susanna (Spanje). 

Voor de talentvolle equipe bestaande uit Elise Nuijten (17 jaar, L’Esprit, Schiedam), Kim van Gellekom (15 jaar, Folâtre Pijnacker), Michelle de Blij (17 jaar, Les Boulistes, Gorinchem) en Luca Kok (17 jaar, L’Esprit, Schiedam) was dit de eerste keer dat zij in deze samenstelling meededen aan een WK Petanque. 

In de voorronden won de Nederlandse equipe twee van de vijf poulewedstrijden en plaatsten zij zich als nummer 14 voor de 1/8e finale. In de achtste finale werd het thuisland Spanje 1 (nummer 3 geplaatst) verslagen met 13-9. In de kwartfinale werd vervolgens na een zeer spannende wedstrijd Monaco met 13-12 geklopt. In de halve was de equipe van Madagascar helaas te sterk (4-13).  

Uitslagen voorronden: 
Frankrijk 1 – Nederland: 13-8
Polen – Nederland: 13-4
Israël – Nederland: 1-13
Duitsland – Nederland: 13-7
USA – Nederland: 9-13 

1/8e finale:
Nederland – Spanje 1: 13-9 

1/4e finale:
Nederland – Monaco: 13-12  

1/2e finale:
Nederland – Madagaskar 4-13

WK Vrouwen
Tegelijkertijd met het WK Jeugd vond het WK Vrouwen plaats. Namens Nederland namen Katy Kamps – Bosch, Ria Bronsema, Sandy Rikkers en Jenny den Baas deel. Zij werden begeleid door Toon van Alebeek. De vrouwen hebben na een goed toernooi helaas in de 1/8e finale verloren van Denemarken en zijn daarmee uitgeschakeld.

WK Jeugd en Vrouwen

Een afvaardiging van de jeugd en van de vrouwen vertrekt morgen (10 november) naar het WK Petanque in Santa Susanne (Spanje). Daar nemen van vrijdag 12 t/m zondag 14 november Elise Nuijten, Kim van Gellekom, Michelle de Blij en Luca Kok bij de jeugd deel aan het WK. De jeugd wordt begeleid door Frans Velthuis, Jobbi Schefferlie en Hans-Willem van Gellekom.

Bij de vrouwen nemen Katy Kamps – Bosch, Ria Bronsema, Sandy Rikkers en Jenny den Baas deel. Zij worden begeleid door Toon van Alebeek.

Uitzwaaimoment
Afgelopen zondag (7 november) vond er een uitzwaaimoment plaats bij Folâtre. Wij wensen de jeugd en dames heel veel succes de komende week.

Livestreams
Wil jij het WK nou live volgen? Dat kan. Klik HIER voor de website waar livestreams worden gedeeld. Deze website is van La Liga Sports TV. Zij bepalen dan ook welke wedstrijden er wel en niet worden uitgezonden. Het wedstrijdprogramma vind je HIER. Updates over het toernooi worden, wanneer de situatie dit toelaat, ook op de Facebookpagina van NLpetanque gedeeld. 

(bovenstaand stukje is overgenomen van NLPetanque.nl)

Tijdens het WK zal Kim ons, samen met haar maatjes, op de hoogte houden van de belevenissen. Deze kunt u volgen via de Jeugdpagina.

Vanuit de NPC teams

Folâtre 1
Geen bijdrage ontvangen. Na de winst van vorige week werd er deze week helaas weer verloren, nu met 3-5 van Elza-Boules.

Folâtre 2
Het voornemen was duidelijk. Vandaag gaan we onze eerste punten pakken tegen hekkensluiter JBC Vlaardingen. Helaas leek het daar na de eerste ronde nog niet op. Die verloren we met 1-2. Mede omdat Hilbrand en Gertjan een 8-2 voorsprong niet konden verzilveren en met 11-13 verloren.

De triplettenronde werd eerlijk verdeeld. Beide teams wonnen er één. Tussenstand dus 2-3. Nog steeds uitzicht op de eerste punten, maar dan was er wel werk te doen in de laatste ronde. Beide coaches gingen een tijdje in conclaaf en kwamen met een strijdplan om tot drie winstpartijen te komen. Het magische duo Piet & Piet werd ingezet! Roel en Gerard hadden de eerste ronde al bewezen in vorm te zijn en de mix zou bestaan uit Janneke en Hilbrand.

Het plan werkte bijna. Bijna. Alleen de mix ging strijdend ten onder tegen heel stugge en langzame spelers. Moeilijk spelen en helaas waren wij niet in staat de paar kansen te pakken die er ook wel lagen. De eindstand bleef dus steken op 4-4. Toch het eerste punt binnen! Daar zijn wij blij mee (en Vlaardingen trouwens ook).
Gertjan Termoshuizen

Folâtre 3
Dit team had vandaag een vrije dag en oefende tegen Folâtre 4. Uitslag onbekend maar het zag er gezellig uit.

Folâtre 4
Dit team had vandaag een vrije dag en oefende tegen Folâtre 3. Uitslag onbekend maar het zag er gezellig uit.het zag er gezellig uit.

Folâtre 5
6 november 2021  Verslag  NPC   Nieuwerkerk 4 – Folâtre 5
Om 11.30 uur waren we allemaal present om de strijd aan te binden met onze naaste concurrent Nieuwerkerk 4. Leen had gezegd dat we er op tijd moesten zijn om de lastige baan goed te verkennen. Zogezegd zo gedaan!

Bij de eerste doubletten zat een hele spannende pot van anderhalf uur. Gerard en Anita hadden een leuke voorsprong van 10-4, maar opeens stond het 10-8. Dat gebeurt gewoon. Punt voor punt ging het gelijk op. Bij de stand 12-10 voor Gerard en Anita moest Gerard met nog twee ballen schieten voor het laatste punt want Nieuwerkerk lag. De bal werd prachtig geraakt. Maar ook het butje ging uit. Triomfantelijk liet Nieuwerkerk hun laatste bal zien. Maar toch ging de winst naar Gerard en Anita door de mène  goed uit te spelen. Eerder hadden Bram en Harry met 13-4 gewonnen, maar helaas kwamen Martin en Willem er niet aan te pas. De voorlopige tussenstand 1-2.

Bij de  twee tripletten hielden Nieuwerkerk en Folâtre elkaar in evenwicht en we begonnen optimistisch aan de laatste drie doubletten met een 3-2 voorsprong. Maar dan toch minstens een gelijkspel.

Gerard en Harry verliezen kansloos mede door hun eigen fout door de boules niet te markeren. Hierdoor werd Nieuwerkerk 4 punten in de schoot geworpen terwijl wij de punten zo hard nodig hadden. Bram en Willem konden op onbegrijpelijke wijze hun 8-1 voorsprong niet vasthouden en uiteindelijk sloop Nieuwerkerk puntje voor puntje dichterbij  en voorbij Folâtre mede door hun voortreffelijke gooien. Na anderhalf uur werd de strijd beslist 13-8. En je voelt het al aankomen. Ook Gerard ten Velden en Anita waren niet in staat hun partij te winnen, ook al was deze partij ook erg spannend. Dus we werden geconfronteerd met onze eerste verlies partij. Toch wel een tegenvaller.

Nieuwerkerk 4 – Folâtre 5    5-3 eindstand. Gefeliciteerd Nieuwerkerk. Thuis gaan we natuurlijk dit verlies goed proberen te maken. Maar zoals ik mijn kleinkinderen leer dat ook verliezen bij het leven hoort, hadden opa en oma nog een heel gezellige avond met de kids.
Harry

Vanuit de NPC teams

Folâtre 1
Eindelijk de winst is daar. Folatre 1 wint in eigen huis van jbv Nederlek 1 met 7-1. Dit geeft de burger moed om as zaterdag tegen ELZA Boules de zege reeks voort te zetten.
Frans Velthuis

Folâtre 2
Na het verlies op de eerste twee dagen dachten we vandaag het tij te kunnen keren tegen Grand Cru 1. Helaas konden wij pas in de laatste ronde de eer enigszins redden door twee partijen te winnen. Uitslag 2-6. Bekeken over alle partijen deden we het echter niet eens heel slecht maar trokken we steeds net aan het kortste eindje.

Er werd redelijk tot goed door ons gebouled en we maakten het de ervaren rotten van Grand Cru best lastig. Conclusie: vertrouwen genoeg om de aanstaande tegenstander, hekkensluiter in onze poule, te verslaan. We gaan het zaterdag zien!
Gertjan Termoshuizen

Folâtre 3
NPC 30 oktober CdP Folâtre 3 – JBC Vlaardingen 3

Met prachtig herfstweer – storm en regen – reden we naar Vlaardingen. Met maximale goede voornemens begonnen we om 12.00 uur aan de 1e ronde. Team 1 en 2 waren redelijk snel klaar (stand 1-1) en werden toeschouwer bij team 3. Puntje voor puntje, soms 2, en zo werd de partij steeds spannender. Vlaardingen stond op 12 en Folâtre op 9. Toen werd het 11-12 en ja hoor, na 1½ uur was de stand 13-12 voor Folâtre. Spanning en vreugde alom, de stand was 2-1 voor Folâtre.

Na de lunch weer aan de slag om de tripletten te spelen. Wederom een spannend duel met als resultaat 1-1, totaal nu 3-2.

Nog 1 maal doubletten. Voor Vlaardingen was de spanning extra groot, want zij hadden nog geen wedstrijd in de NPC verloren. Van Folâtre verloor 1 team al snel met 6-13 en het tweede team verdedigde vrouwmoedig een grote voorsprong, maar kon niet tegenhouden dat de tegenpartij langzaam naderbij sloop. Echter net op tijd wisten zij er met de winst vandoor te gaan. Het 3e team moest hard werken om de tegenpartij bij te houden en verloor uiteindelijk met 13-10. Algehele eindstand 4-4.
Janny Korevaar 

Folâtre 4
Folâtre 4 – Grand Cru 2 uitslag 4 – 4
Folâtre 4 was over het algemeen iets sterker, maar het venijn zat in de laatste ronde. Met een voorsprong voor Folâtre ging de laatste doubletten ronde in. Folâtre 4 had echter de pech dat in die laatste ronde, door omstandigheden twee tireurs weg moesten. Dus ontbrak het aan schotkracht, waardoor Grand Cru 2 van de 3 partijen won en de eindstand van 4 – 4 op het scorebord kwam te staan. Een stand waarvan Folâtre iets te weinig kreeg, maar duidelijk was wel de reden: schotkracht te weinig.

Al met al toch een hele leuke middag, waarvan de derde helft, toch wel heel belangrijk was.
Bert van der Quast

Folâtre 5
Dit team was vandaag vrij.

Vanuit de NPC teams

Folâtre 1
Geen wedstrijd.

Folâtre 2
Geen wedstrijd

Folâtre 3
NPC 16 oktober Folâtre 3-Zoetermeer 4.

De tweede competitie dag van Folâtre 3 begon goed, iedereen had er veel zin in. De eerste doublettenronde begon wel enthousiast maar het ging toch vrij moeizaam, alleen Marian en Hillie stonden al snel op een voorsprong. De blauwe schijfjes op het scorebord (score van de thuisclub) gingen maar moeizaam naar beneden maar halverwege kwam er een kanteling, alleen Annemarie en Piet verloren de partij. Bij Hillie en Marian werd het nog erg spannend omdat de Zoetermeerse dames flink terugkwamen, toch wisten ze na een lange partij te winnen met 13-12.

De triplettencompetitie daarna werden alle twee gewonnen. Janny, Piet en Wiebe wonnen met een monster score 13-1 en Annemarie, Hillie en Marian maakte het nog erg spannend, het eindresultaat was 13-11 .De stand was toen 4-1. Nu was het zaak om de laatste ronde ook goed door te komen. Maar het loopt niet altijd zoals je zou willen Janny en Wiebe verloren. Ook Aad en ik (Joke) moesten na een voorsprong van 5 punten het op het laatst uit handen geven, maar Annemarie en Piet maakten het nog erg spannend na een achterstand kwamen ze helemaal terug en wonnen alsnog met 13-11. 

Zo kwam de stand tot 5-3. Zoetermeer 4 was een stevige tegenstander tegen wie het leuk spelen was.
Joke Oud

Folâtre 4
L’Esprit 3 – Folatre 4: Uitslag 4-4 

In een leuke en spannende wedstrijd hebben beide ploegen een wedstrijdpunt over gehouden. Na de eerste doublette ronde was de stand 2-1 in het voordeel van L’Esprit. Ook de triplette ronde bracht geen verandering nl. 3-2. In de laatste ronde doublette was het Folatre die twee partijen won, en was de eindstand bereikt: 4-4.

Leuke middag geweest en het beantwoordde precies aan het doel. Gezellige tegenstanders en een spannend en leuk potje jeu de boules en een terechte uitslag.
Bert v d Quast

Folâtre 5
16 oktober, onze 2e NPC wedstrijd. Ditmaal thuis tegen Vlaardingen 2, een leuk en gezellig team, net als wij. Tijdens de eerste ronde bleek Vlaardingen over een uitstekende schutter te beschikken die iedere perfect geplaatste boule van Anita direct naar de achterlijn verwees. Het werd uiteindelijk nog  9-13 maar gelukkig wonnen we de andere twee partijen. 2-1 vóór dus. 

Door naar de tripletten. Anita, Gerard V en Harry wonnen eenvoudig met 13-4 maar Gerard t V, Dick en Bram moesten het weer opnemen tegen de meedogenloze tireur. Uiteindelijk werd het 11-13. Tussenstand 3-2!

De laatste doubletten waren ook weer bloedstollend spannend. Harry en Gerard V stonden met 2-8 achter toen het butje een paar centimeter van de zijlijn kwam te liggen. Harry plaatst, boule rolt op de zijlijn verder, gaat ie uit of blijft ie in… Yes! de boule besluit nog even mee te doen en komt aan de binnenkant van de lijn vlak achter het butje tot stilstand. Spanning ten top! Daarna vergooien de tegenstanders al hun ballen en met nog 5 boules te gaan probeert Harry zijn boule te plaatsen. De boule gaat recht op het butje af en… butje uit! Met nog vier ballen over levert dat 4 punten op en staat het 6-8. Dit was echt de ommekeer in de wedstrijd die uiteindelijk met 13-10 gewonnen werd. 

De genadeloze schutter uit Vlaardingen deed weer waarvoor hij gekomen was dus die partij ging met 13-1 verloren. De andere partij eindigde ook weer spectaculair. Beide teams nog twee ballen, het ging om het 13e punt. Tegenstander legt de boule naast de but dus moest er geschoten worden. Opperste concentratie, doodse stilte in de hal…. Pats, Raak!Vlaardingen weer aan zet. Plaatsen ze hun laatste boule wéér naast de but! Opperste concentratie, doodse stilte in de hal…. Pats, Raak! Gewonnen! Eindstand 5-3!

Daarna samen met Folâtre 3 de overwinning gevierd want ook zij hadden met 5-3 gewonnen. Na een drankje en vele bitterboules ging iedereen met een heel tevreden gevoel weer naar huis. Op naar de volgende speeldag!
Willem Roodenburg

Vanuit de NPC teams

Na twee jaar wordt de Nationale Petanque Competitie eindelijk weer gespeeld. Dit seizoen pakken we dan ook de draad weer op om na elke speeldag een klein verslagje van onze teams te plaatsen. Zo blijven we allemaal op de hoogte van de verrichtingen van onze teams. Benieuwd naar alle tussenstanden en uitslagen? Dan kunt u terecht op NLPetanque.nl

Klikt u in onderstaand bericht op de team-naam, dan wordt er een aparte pagina geopend die rechtstreeks de poule van dat team weergeeft.

Folâtre 1
Helaas geen bijdrage ontvangen. Er werd thuis met 1-7 verloren van Le Biberon 1.

Folâtre 2
Nadat de 1e wedstrijddag met 2-6 verloren was gegaan in en tegen Middelburg 1, moesten we op 2 oktober thuis tegen Petangeske 2. Daar we vorig seizoen (2019) waren gepromoveerd, zitten we in een redelijk zware poule. 

Van tevoren was bekend dat een vijftal spelers van ons team verhinderd waren en wij een beroep moesten doen op onze vaste reserve Piet van Leeuwen en na een oproep meldde Bert van der Quast zich aan als invaller. Hierdoor waren we met zijn zessen en konden we de strijd aanbinden met de vereniging uit Bergen op Zoom.

De eerste drie doubletten werden jammer genoeg verloren en er vielen twee dingen op. De banen boden geen thuisvoordeel en Petangeske was bloedfanatiek. Ook de twee tripletten gingen verloren, al ging dit al een stuk beter.

Van de laatste drie doubletten partijen werd er één gewonnen. De twee Pieten zorgden ervoor dat in ieder geval de eer was gered. Invallers: hartelijk bedankt, zonder jullie hadden we niet kunnen spelen. Volgende keer zijn we weer meer compleet en hopen dan de eerste overwinning te kunnen vieren.

Roel van der Linden

Folâtre 3
Dit team had vandaag een vrije dag.

Folâtre 4
Wat een gezelligheid vandaag. We waren met 3 Folatre-teams bij ons thuis. Wij, team 4 hadden er vreselijk veel zin in. Na de vorige keer, moesten we zeker winnen vandaag, maar het was niet makkelijk. We speelden tegen Nederlek 3. Het was heftig, maar de tegenstanders waren erg enthousiast en wij ook.

Na de eerste ronde stond het 1-2, dus niet best en we moesten ons best gaan doen… Triplettes. We gaan ervoor, maar je mist wel een bal.😭.Ok, we winnen beide triplettes, dus we staan voor. Dan de spanning voor de derde partij. Helaas, Ria en Marina verloren, maar Bea en Arie speelden een wereldpartij. Zij wonnen zo makkelijk. Nu wachten op de uitslag van Hans en Colette. YES YES YES!! Zij winnen, dus de dag is van ons ❤️

We gaan dan nog even door met de vierde ronde en deze hebben we sowieso ook gewonnen, want we gingen als laatste naar huis. Op maar de volgende overwinning 🤣

Marina de Vries

Folâtre 5
B-day. Al twee jaar contributie betaald en eindelijk is daar dan de eerste competitie wedstrijd van Team 5. Eerst gooide corona nog roet in het eten en mijn eerste clubkleding moest een jaar tevergeefs in de linnenkast liggen wachten. Was inmiddels  ook veel te groot geworden. Daarna werd de geplande openingswedstrijd gecancelled doordat het team van Gouda afhaakte.

Geheel in het nieuw ging het er nu toch van komen. Gezamenlijk – nog net niet zingend – in Willem’s “blije rijder” bolide naar de Francofielen in Ommoord. Leuke club met gezellige kantine en zonnig mediterraan beschilderd interieur van de speelhal. Maar ons team heeft zich daardoor niet af laten leiden. Gezellige ontvangst wel en de uiteindelijke start pakte goed uit.  Alle drie partijen glorieus gewonnen. Teamcaptain Martin en Willem (0-13!), Jan en Anita (2-13) en Bram en Harry (10-13) zorgden al snel voor een 3-0 voorsprong.

De tripletten leverde ook winst op voor Harry, Martin en Willem (5-13), maar Bram, Gerard Vijverberg en Gerard ten Velden moesten het duidelijk (13-2) afleggen tegen de Francofielen. Het zat hen zeker niet mee. De laatste serie doubletten leverde vroege winst op voor Gerard tV/Jan (10-13) en Martin/Gerard V(6-13), maar Anita en Willem vochten de langste partij uit en trokken – ondanks veel applaus trekkende schietsuccessen van Willem – uiteindelijk aan het kortste eind (13-10).

Een prachtige totaalscore van 6-2 was het feestelijke resultaat van onze eerste competitiewedstrijd. Echt een mooie prestatie die na afloop gevierd kon worden met  bitterballen en een paar vloeibare consumpties. De eerste klap is een daalder waard. Fijne overwinning dus, maar vooral ook een heel gezellige dag. En allemaal als “blije rijders” weer huiswaarts. Het smaakt naar meer… 

Jan van der Burg