NPC dag 2

Folâtre 1
Helaas. Geen verslag ontvangen. Er werd met 5-3 verloren bij Grand Cru 1.

Folâtre 2
Zaterdag 1 Oktober, onze tweede dag van de NPC seizoen 2022-2023. We speelden thuis tegen Nederlek 1. De verwachtingen waren dat Nederlek wel een goede tegenstand zou bieden omdat ze oorspronkelijk uit de 2e klasse komen.

Het team deze dag bestond uit de heren Theo, Piet v.d. B, Roel, Gerard, Willem Z en de dame was Leaf v.d. B, Leaf moest alle drie de partijen spelen want er was geen reserve dame. Bij de heren was Piet van Leeuwen gekomen en die heeft alle drie de partijen als reservespeler en team-aanmoediger op de bank toe gekeken.

Opstelling partij 1 was Willem met Leaf, Piet met Theo en Gerard met Roel. In die volgorde was de uitslag van ronde 1 -> 13/6 – 13/5 en 12/13. Na ronde 1 stonden we dus met 2-1 voor! Een goed resultaat gezien dit Willem zijn eerste dag bij Folatre 2 was, Leaf nog maar weinig ervaring heeft en de combinatie Theo met Piet ook verrassend scoorde!

Dan komt de tripletten ronde. Dat is altijd een lastige ronde. De opstelling word Piet/Theo met Leaf en Roel/Gerard met Willem. De uitslagen van ronde twee in die volgorde waren; 3/13 en 13/6. Stand na ronde twee dus 3-2! Het mix team kwam niet uit de verf helaas!

Om in ieder geval 1 punt te kunnen bemachtigen moesten we dus minimaal 1 van de drie laatste partijen winnen. Onder het mom van ‘don’t change a winning team’ is er besloten dat de laatste ronde dezelfde opstelling zal zijn als de eerste. Oftewel Piet met Theo, Willem met Leaf en Roel met Gerard. Die laatste komt tijdens de partij vervelend ten val en word dan gewisseld met Piet van Leeuwen. De uitslag van ronde drie was; 13/11 – 13/12 en 5-13.

We hebben deze dag dus zelfs af kunnen sluiten met 5-3 waardoor we niet 1 maar zelfs 2 punten bij mogen schrijven op onze kaart! Folatre 2 staat nu bovenaan in de poule! Ik vond dat we ons deze dag echt als een team neer hebben gezet en volop voor de club hebben gestreden! Bedankt maatjes!

Piet van der Brugge

Folâtre 3
Folâtre 3 speelt in Vlaardingen tegen JBC Vlaardingen 4. Als je het leest denk je: “ach 3 tegen 4”, misschien een makkelijke middag? Vol goede moed dus naar Vlaardingen en begeleid met een helder zonnetje kwamen we tijdig aan. Na de kennismaking startten we met de 1e ronde. De ogenschijnlijk gladde banen was wel even wennen. Er bleken toch valkuilen in te zitten.

De 1e ronde eindigde in 2-1 voor Vlaardingen. De 2e ronde – het triplet – was best spannend en eindigde in een gelijke stand. Na een welverdiende pauze het laatste deel van de dag. Nieuwe teams en nieuwe tegenstanders. Leek 3 tegen 4 een makkie? Niets is minder waar. Folâtre heeft zich tot het uiterste moeten inspannen om er toch nog een gewonnen partij uit te slepen. Felicitatie voor Vlaardingen. We hebben met een leuk team kennis gemaakt. Wij verheugen ons op de ontmoeting bij Folâtre.

Janny Korevaar

Folâtre 4
De tweede wedstrijd in de NPC, nadat de eerste wedstrijd tegen Vlaardingen 4 geëindigd in 4-4, was een regelrechte triller.

Na twee speelrondes tegen Francophiles 4 was de stand 2-3 in het voordeel van Folatre. De zege moest de in laatste ronde beslist worden. Daarin lieten de ervaren spelers, Hans en Bert, het lelijk afweten door met slecht boulen met 13-7 te verliezen. Alles kwam dus neer op de andere 2 doubletten, Bea en Ria en Henk en Rien, deze laatste 2 wonnen met goed spel hun partij.

Dus gelijkspel was binnen, de overwinning kon nog gehaald worden, als de dames Bea en Ria zouden winnen. Dat zag er echt niet naar uit, want de stand was op een gegeven moment, 12-4 in het voordeel van Francophiles. Maar geduldig, als vrouwen kunnen zijn, haalde Bea en Ria regelmatig hun punten binnen. Met een stand van 12-12 speelden de dames van Folatre echt geweldig. Zij wonnen hun partij met 13-12, de blijdschap was groot. Hulde aan de dames Bea en Ria, die zo koel bleven, in een zinderende wedstrijd.

Daarom was er ook geen twijfel of de derde helft gezellig was. Fijn dat de NPC weer op volle toeren draait, want dergelijke wedstrijden maken het competitie boulen heel leuk.​​​

Bert van der Quast

Folâtre 5
De aanloop naar deze wedstrijd tegen koploper L’Esprit uit Schiedam verliep nogal licht chaotisch voor onze captain Martin, omdat hij de beginopstelling twee keer moest wijzigen.

Onze sterspeler Jacqueline werd definitief gevraagd om in het vlaggenteam te gaan spelen. Iets waar ze onmogelijk nee tegen kon zeggen. We hopen voor haar dat ze zoveel mogelijk aan spelen toekomt en wensen haar namens ons team veel succes. 

Sommige teamleden nemen het heel serieus op en offeren een mogelijk te winnen fles wijn op om niet mee te doen met  “De bal in de zak”  op de laatste donderdag van de maand . Ze gingen fanatiek  trainen met Leen. Harry heeft die fles wijn maar voor ons  team gewonnen.

We hadden hetzelfde team in 2021 ook gehad en helaas verloren. Dus we waren gewaarschuwd. Het is geen superteam maar het blijft oppassen. De eerst partij wonnen Harry en Anita met 13-7 waar we een 11-0 voorsprong langzamerhand kleiner zagen worden. De stand was inmiddels 12-7 geworden ,maar  na twee gemiste schietpogingen betekende de bal van Anita het 13e punt.

Op de andere baan verloren Gerard ten Velden en Jan van der Burg vrij kansloos met 13-5. De training van donderdag kwam er helaas niet uit. Maar blijf volhouden. Ooit zal het trainen het gewenste resultaat opleveren.  En mijn advies is niet teveel nadenken, gewoon doen. Het derde doublet begonnen Willem en Martin voortvarend met een 8-0 voorsprong. Toen was het opeens gedaan en werd het 8-8. In de laatste mène schoot L’Esprit in een laatste wanhoop poging en de but verrolde en opeens lagen ze met 5 ballen. Einde partij. Wat kan dat toch frustrerend zijn. We stonden met 1-2 achter.

Dan moest het maar in de triplettes goed gemaakt worden. Gerard- Harry en Anita deden er alles aan en de stand bleef goed in evenwicht. In de laatste mène  lag de tegenstander op winst en wij hadden nog vier ballen. Dat laatste punt  moest worden weggeschoten en dan nog een bal erbij en de winst was binnen. Missen Gerard en Harry allebei . Wat een deceptie. 11-13. De andere triplette werd ook kansloos verloren zonder een punt te maken. Stand dus 1-4

De eerst twee doubletten werden na een spannende ontknoping gewonnen en de  stand was 3-4. Zou het dan toch nog lukken er een gelijkspel uit te halen? De stand in de derde doublet was erg spannend 10 – 12 en Anita en Gerard ten Velden lagen met 1 bal. De schutter van L’Esprit schoot twee keer mis. Maar de dame had nog twee ballen en schoot ( voor de eerste keer ) de bal van Anita weg en de laatste bal hoefde ze niet meer te gooien. 11-13.

Eindstand 3-5. Helaas een nederlaag, die mijn inziens niet nodig was geweest met een beetje meer geluk. Dat ontbrak er deze middag gewoon aan. Op naar de derde wedstrijd.

Harry Docter

Schooltoernooi weer een succes

Na twee jaar geen Schooltoernooi door Corona was het de grote vraag of er dit jaar voldoende animo zou zijn voor een nieuwe editie. De kinderen die 2 jaar geleden meededen zijn inmiddels van de basisschool af dus dan is de vraag of de huidige klassen met hun begeleiders weten hoe leuk het is.

Gelukkig schreven drie scholen spontaan in; de Mariaschool, de Johannesschool en de Josephschool. Andere scholen beloofden volgend jaar zeker mee te doen.

Met de hulp van onze vrijwilligers hebben we er weer een leuke middag van gemaakt. Dank aan iedereen die geholpen heeft. Jullie zijn onmisbaar. Dat geldt natuurlijk ook voor de leerlingen en hun begeleiders!

De uitslag was als volgt:
1. Mariaschool 3
2. Jospehschool 1
3. Mariaschool 2

NPC dag 1

Folâtre 2
Het had maar weinig gescheeld of Folâtre 2 had zich moeten terugtrekken uit de competitie. Gelukkig waren een paar oude helden bereid er nog een jaartje aan vast te plakken en kregen we bovendien versterking van Willem en Leaf. Zo kunnen wij vol goede moed de competitie weer in.

De eerste tegenstanders kwamen naar Pijnacker uit Bergen op Zoom, Petangeske 2. Een gezellige club waar ook mooie wedstrijden uit kwamen. Na de eerste ronde stond een 1-2 achterstand op het bord. Dit werd in de tripletten (maar daar waren we toch nooit zo goed in?) rechtgetrokken zodat we de laatste ronde met een 3-2 voorsprong begonnen.

Helaas werd in die beslissende ronde maar één partij met winst afgesloten. Een tweede werd door een slechte laatste mene net aan verloren. Daar had meer in gezeten! Toch zijn we met een 4-4 gelijkspel tevreden. Het eerste punt in die moeilijke Derde Klasse is binnen!

Gertjan

Folâtre 5
Februari 2020 is er gestart met verzamelen van spelers om een nieuw NPC Folâtre team te kunnen beginnen. Leen Hoogerdijk wilde, wanneer hij daar tijd voor had, onze coach worden. Onder zijn leiding hadden we op 23 april 2020 een bijeenkomst met de toenmalige leden van ons team. Op deze bijeenkomst zijn afspraken gemaakt over de rolverdeling binnen het team. Martin en zonodig Willem zullen het captains deel voor hun rekening nemen. We hebben afgesproken dat iedereen die bij een wedstrijd aanwezig kan zijn, tenminste twee maal die dag zal boulen. Jan van der Burg heeft een groepsapp gemaakt, die ervoor zorgt dat we snel en adequaat met elkaar kunnen communiceren.

Folâtre 5 was helemaal gereed om te beginnen. Helaas was het onder de toenmalige omstandigheden in september onverantwoordelijk de 2020 – 2021 NPC competitie door te laten gaan. Ook de NPC 2021 – 2022 werd na vier door ons gespeelde wedstrijden gestopt. Uiteraard is Folâtre 5 heel blij dat er dit jaar wel begonnen kon worden met de NPC.

We zijn ingedeeld in poule 6011 met de teams JBC Zoetermeer 4, L’Esprit 4, Grand Cru 3 en 4, JBC Vlaardingen 5, PV Markeer 2 en De Goede Worp 5. We zijn begonnen op zaterdag 17 september met een uitwedstrijd tegen JBC Zoetermeer 4. Ons team bestaat uit bijna dezelfde leden als vorig jaar: Anita van Zuidam, Jacqueline Quicken (Zij was er deze keer niet bij, omdat zij gevraagd was om met Folâtre 1 mee te doen), Gerard Vijverberg, Harry Docter, Gerard ten Velden, Jan van der Burg, Willem Roodenburg en Martin Remmerswaal. Of het nu kwam omdat we inmiddels al twee jaar geoefend hebben, maar we gingen er naar toe met een goed gevoel.

Na de 1ste doublet ronde stonden we 2 – 1 vóór. Gerard ten Velden met Jan wonnen ruim. Harry en Gerard Vijverberg moesten er hard voor werken, maar wonnen wel. Willem en Martin verloren hun partij. Na de 2de ronde was de stand 2 – 3 omdat we beide tripletten niet konden winnen. Misschien moeten we daar nog een beetje voor gaan oefenen. Gelukkig wonnen we in ronde 3 alle drie de doubletten en werd de einduitslag 5 – 3 voor ons. We weten als geen ander hoe belangrijk de derde helft met z’n allen is. Daarom heeft Willem aangeboden om alle koffie, thee, fris, bier, wijn en bittergarnituur na afloop van de wedstrijd te betalen. Uiteraard krijgt iedereen om de vier weken een betaal verzoek/opdracht om haar of zijn aandeel aan Willem over te maken.  We kunnen met z’n allen terugkijken naar een in alle opzichten heel geslaagde middag.

Met een vriendelijke Folâtre groet,
Martin Remmerswaal

Rabo ClubSupport

Bankiert u bij de Rabobank Zuid-Holland Midden? Vergeet dan niet te stemmen op Folâtre!

Via Rabo Clubsupport kunnen wij dan delen in een mooi sponsorbedrag!  Stemmen kan eenvoudig via de Rabo App of Rabo Online Bankieren. Moedig ook uw vrienden en familie aan om op Folâtre te stemmen!

Heeft u al gestemd? Dan bedanken wij u daarvoor! Wij zorgen dat het geld goed besteed gaat worden!

Bestuur CdP Folâtre

Hans-Willem, Janny, Roel, Leen en Gertjan

Folâtre haalt podium op NK Veteranen

Tijdens het NK Veteranen dat dit weekend in Ammerzoden werd gehouden heeft het team van Folâtre zeer goed gepresteerd. Het equipe, bestaande uit Hans-Willem van Gellekom, Ron van der Velden en Leen Hoogerdijk, wist de bronzen plak te veroveren.

Alleen het team van Ad Wagenaars, Ali Doualeh, Son Cao van het Dupke was twee keer te sterk. Zij wonnen zowel in de voorronde op zaterdag als in de halve finale op zondag van ons team en wonnen uiteindelijk ook de finale.

Zesde en laatste Zomertoernooi

De namen van de dagwinnaars zijn: 1e Ria Verhagen (3+24) en Willem Roodenburg (3+27). De 2e prijs ging naar Marja Engels (3+22) en Ron van der Velden (3+25).

De winnaars van het hele seizoen zijn: 1e Jacqueline Quicken (9+28), 2e Marjan van der Tuin (8+51) en Bram van Zuidam (7+30). Allen hartelijk gefeliciteerd.

Voorts hebben wij als dank voor het deelnemen aan de zomertoernooien aan alle aanwezigen een klein verfrissend hapje uitgedeeld in de vorm van een zakje met enkele kersen. Wij danken allen die de bardiensten hebben gedaan en hand- en spandiensten hebben verricht.

Zeer vermeldenswaard is dat  de organisatie van deze zomertoernooien door alle deelnemers zeer werd gewaardeerd. Wij werden daarvoor gehonoreerd met een prachtig boeket. Met blijdschap hebben wij dat ontvangen. Hartelijk dank.

Clubontmoeting Folâtre – TOGB

Op 4 augustus was het zover. De JeudeBoulesverening TOGB uit Berkel en Rodenrijs kwam hun voorsprong van 12 mei op CdP Folâtre verdedigen. Bij de opening van de dag vermeldde ik ten onrechte dat zij zich moesten verdedigen. Niets is minder waar. De eindstand op 12 mei was 26 voor TOGB en 19 voor Folâtre. Maar onuitgesproken wisten de spelers van Folâtre waar ze voor stonden. 

Van beide verenigingen gingen 12 teams met elkaar de strijd aan. Er moesten 3 wedstrijden gespeeld worden, waarbij na elke wedstrijd er een teamwisseling plaatsvond. Successievelijk melden alle spelers zich present en na het welkom startte om 13.00 uur de eerste wedstrijd op de daartoe aangewezen banen.

Even iets over de banen waarop gespeeld wordt. Elke vereniging heeft zijn “eigen banen”, waar mee ik wil zeggen dat men gewend is aan het eigen terrein waarop gespeeld wordt. Dat betekent dat de TOGB-ers moeten wennen aan de banen van Folâtre. Dat is natuurlijk logisch, maar een heel bekend gezegde is: elke goede bouler kan op elk terrein spelen”. Ja, deze uitspraak is juist, maar zegt niets van het resultaat. Je moet gewoon wennen aan een andere ondergrond, dan je gewend bent. En dat zal ook wel van invloed geweest zijn op de ontmoeting op 12 mei bij TOGB, waar Folâtre dik verloor.

Goed nu weer de realiteit. In de zomerse sferen van de pleintjes in Frankrijk is er met spanning en ontspanning voortreffelijk gespeeld. Na 3 partijen werd de balans opgemaakt en bleek dat Folâtre de winnaar van de dag was geworden. Eindstand: Folâtre 22 en TOGB 14 gewonnen partijen.

Vijfde Zomertoernooi

Het was een zwoele en gezellig warme dag. Met 24 personen werd een toernooi gespeeld. Niet een gewoon toernooi maar een wedstrijd op tijd want het mocht niet te lang duren op deze warme zomerdag.

Het was spannend tot de laatste partij omdat deze einduitslag zou bepalen. Die waren voor de beste vrouw en man en daarna de 2e:
– Jacqueline Quicken 3+9
– Ger van de Pol 3+13
– Marjan van der Tuin 2+14
– Gerard Vijverberg 2+12
Wij bedanken de organisatie voor een weer een gezellige dag.

Derde en vierde zomertoernooi

Op 2 en 13 juli werden er weer gezellige zomertoernooien georganiseerd. De winnaars hebben we natuurlijk weer vastgelegd en staan op onderstaande foto’s. Het eerstvolgende zomertoernooi is op woensdag 27 juli aanstaande.

Derby Pijnacker-Nootdorp

Eenmaal per jaar geeft Folâtre toe aan het wij/zij-gevoel en wordt er gespeeld om uit te maken welke kern van het dorp het beste presteert. Alle jaren was het een uiterst sportief gespeelde derby, waarbij dan de een en dan de ander het hoogst scoorde. Na een onderbreking door corona, werd dit jaar weer alles in het werk gesteld om deze tweestrijd weer te spelen.

De wedstrijdleiding stelt de groepen samen en om een evenwichtige indeling te krijgen moet er soms iets met de grens geschoven worden, wat niet altijd wordt gewaardeerd. Gegeven echter dat de sportieve inborst van alle leden groot is, zet ieder zich in voor de dorpskern waar hij/zij wordt ingedeeld.En dan begint waar iedereen voor gekomen is. Er zijn 44 spelers (18 vrouwen en 26 mannen) die 3 wedstrijden à la mêlée spelen.

Na de eerste wedstrijd, waarvan de laatste wedstrijd pas na 5 kwartier afgelopen was, was de stand: Nootdorp 5 en Pijnacker 6 gewonnen partijen. Na een welverdiende pauze startte de 2e ronde. Het resultaat? Nu won Pijnacker 6 partijen en Nootdorp 5. 

Na een verkwikkend hapje en drankje en een nieuwe verloting start de derde ronde. De stand van 11 – 11 stimuleerde alle deelnemers om in deze ronde met nieuwe energie en goede verwachtingen te beginnen. Langzaamaan worden de scores doorgegeven aan de wedstrijdleiding. en jawel, de sportieve prestaties van allen heeft als resultaat dat PIJNACKER 18 en NOOTDORP 15 gewonnen partijen heeft. Dat betekent dat er volgend jaar een nieuwe uitdaging wacht voor Nootdorp. Dan nu de prijswinnaars. Voor de nrs 1, 2 en 3 van zowel Nootdorp als Pijnacker was er een prijsje  en voor de beste van allen een wisselbeker.

Eerst de 3 beste van Nootdorp: 1 Hans Mol 2+ 15; 2 Willem Zuidema, 2 + 14 en Bram van Zuidam 2+11. Vermeldenswaard is dat Willem Zuidema door eigen toedoen de 3e partij verloren heeft. Met de laatste boule schoot hij de tegenpartij naar de winst en was de eindstand 11-13 voor Willem en Joke Oud en was de winst voor Ria Verhagen en Agnes van de Burg.

Dan de beste 3 van Pijnacker: 1 Roel van der Linden 3+ 37; Willem Roodenburg 3  21 en Ria Verhagen 3 + 16.

De beste van de 44 deelnemers is dus Roel van der Linden. Hij mag een jaar de wisselbeker in de vensterbank zetten en volgend jaar verdedigen. Plus 37 is een buitengewone score. Dat betekent dat hij maar 2 verliespunten heeft. Maar winnen of verliezen in een teamsport die je nooit alleen. Dat betekent dat zijn medespelers eigenlijk ook wel een compliment verdienen.

Maar Pijnacker – Nootdorp is niet af als dat niet afgesloten wordt met een gezamenlijk Chinees buffet. Onze vaste leverancier uit Nootdorp (jawel) bezorgt het op de club en met 27 personen hebben we gezellig getafeld en na de afsluitende koffie/thee is er aan een hele mooie dag een einde gekomen. Dank aan allen die aan deze dag hebben meegewerkt.