Familietoernooi

Met 7 deelnemende families en totaal bijna 50 teams kon dit jaar het traditionele familietoernooi eindelijk weer doorgaan. Er werd in een gezellige maar soms ook fanatieke sfeer om de bokaal gespeeld.

Na een spannende finale tussen de familie Künz en familie vd Burg, met 13-12 en 10-13, ging de trofee naar de familie vd Burg.

Het was een heel geslaagd toernooi maar wel helaas binnen moeten spelen ivm de vele buien. Fas Keuzenkamp bedanken wij voor de foto’s.

Groene Groententoernooi

Op 20 augustus is bij Folâtre het Groene Groenten toernooi gespeeld. Het weer was fantastisch en we zagen mooie en spannende partijen. Hieronder de uitslagen: allen van harte gefeliciteerd! 

Dank aan iedereen die geholpen heeft om deze dag tot een succes te maken. We zien jullie allemaal graag terug op een volgende toernooi!

A – poule
1 – Tineke Walvis / Frans Walvis 
2 – Leaf van der Brugge / Diana Logtenberg de Wolf 

A – complementair
1 – Ron van der Velden / Leen Hoogerdijk 
2 – Willem Zuidema / Piet van der Brugge

B – poule
1 – Bert van der Velden / Mirjam van Gellekom
2 – Arie Plugge / Jeroen van Rijn

B – complementair
1 – Daniel van Mourik / Mike van Poortvliet 
2 – Rob Besseling / Bram van Zuidam

C – poule
1 – Loïs van Hammond / Sam Timmer

Clubontmoeting met TOGB

Verslag onderlinge ontmoeting Fôlatre -TOGB op 3 augustus 2023.

Deze ontmoeting stond eerder op de agenda op 11 mei bij TOGB, maar vlak voor de wedstrijd brak er een wolkbreuk uit en de banen stonden blank. Vandaag was het niet anders en om 12.30 uur wederom een wolkbreuk en ook de banen van Fôlatre stonden in een mum van tijd blank. Gelukkig is Fôlatre in het bezit van een prachtige overdekte hal.

Alle deelnemers van TOGB waren ruim op tijd binnen en even voor 13.00 uur kon de organisatie Marian en Janny het openingswoord voeren. Beide verenigingen hebben 12 koppels. Even wat problemen met de geluidsinstallatie, maar in de hal konden we Jannie goed verstaan. 

We kregen de nodige instructies, zoals de ring gebruiken- afstand van de lijn 50 cm en de thuisclub schrijft links met de blauwe magneet. En zo kon de eerste ronde beginnen en zochten de tegenstanders elkaar, wat altijd wat chaotische tafrelen met zich meebrengt. En dat is wel leuk om te zien voor de neutrale toeschouwer. Er zaten weer hele spannende  en soms lange partijen bij met spannende uitslagen. 

De eerste ronde was in het voordeel van Fôlatre 7-5. Geen opvallende uitslagen als we naar de uitslagen kijken. Folatre was deze ronde de bovenliggende partij.

De verzorging was weer perfect met heerlijke lekkernijen bij de koffie en heerlijke snacks tussen alle ronden door. Helaas viel de pin uit door een regionale storing en werden alle drankjes van de uitspelende vereniging op rekening gezet van de aanwezige voorzitter van TOGB.

De tweede ronde herstelde TOGB  knap en wist liefst 8 partijen te winnen. Dus opvallend dat TOGB de banen beter leerden kennen. De totale tussenstand kwam daarmee op 11-13.

Het goede bericht kwam, dat de pin weer werkte en iedereen weer de eigen consumpties kon afrekenen. Dat scheelde een hoop werk. De derde ronde was alles bepalend  en weer wist TOGB 8 partijen naar hun hand te zetten. Er waren in deze ronde 4 partijen waarbij Fôlatre meer als 10 punten wist te scoren, maar TOGB wist deze partijen toch over de streep te trekken. Anders had de stand er wat anders uitgezien.

Daarmee kwam de eindstand op  : Fôlatre 16   –  TOGB 21

Even  voor 17.00 uur de bekendmaking van de einduitslag, wat eigenlijk niemand wist. De  spelers van iedere club met het minste geluk/ klasse werden naar voren geroepen en konden wel een opkikker gebruiken in de vorm van cup kippensoep om thuis te bereiden. De spelers met het meeste geluk/klasse kregen ieder een fles wijn of andere drank.

De afgelaste wedstrijd in mei wordt medio september/oktober ingehaald bij TOGB en is Pluvius ons slecht gezind, dan wijken we uit naar de overdekte hal van Fôlatre. De organisatie en het barpersoneel werden hartelijk bedankt voor hun inzet en de dag werd afgesloten met een drankje en heerlijke snacks. Op de foto de dagwinnaars van iedere vereniging.

Van links naar rechts:
Piet van Leeuwen – Coby Okkerse (Fôlatre)
Tjeerd Plantinga – Ron van der Velden (TOGB)

Zomertoernooi 6

Het was woensdag de 26ste. De weervoorspelling was niet al te best: wind en veel buien, af en toe laat de zon zich wel zien…. Wauw net deze dag! Maar gelukkig de goden waren ons goed gezind: de werkelijkheid was anders  de dag had prachtig zonnig weer, echt wat een toernooi nodig heeft. En dit bracht een ieder in een goede stemming en zin om hun de balletjes te gooien! 

De opkomst was verrassend; er werden uiteindelijk 31 deelnemers geregistreerd, 11 vrouwen en 20 mannen en het systeem werd gespeeld in  melee. De nummertjes werden uitgedeeld waarna de deelnemers naar de banen sjokten met volle moed en top winnaarsmentaliteit. De sfeer was goed! Dit kon ook niet anders met zulke heerlijke enthousiaste spelers die hun ballen graag naar de goede richting gooiden. 

Resultaat bij de heren:    
Willem Zuidema 1e met 3 gewonnen partijen en + 26
Hans de Bruijn 2e met 2 gewonnen partijen en + 20

Resultaat bij de Dames:  Annemarie Jansen 1e met 1 gewonnen partij en + 6
Gerda Wortman had de poedelprijs te pakken.

Voor het organiseren werd aan Janny en Marjan namens de deelnemers een leuk aandenken uitgereikt “een fotokaart” gemaakt door Henk Brink; echt een origineel kado. Organisatiekeien Janny en Marjan; het was weer leuk, gezellig en een goed georganiseerd toernooi! 

Leuke ervaring om hieraan mee te mogen doen. Tot de volgend jaar op een van de volgende zomertoernooien !!! Trouwens de loterij na de prijsuitreiking was erg surprise en leuk gedaan….  Mijn petje af dames !!!!

Ingrid

Derby Pijnacker-Nootdorp

Al vele jaren wordt door Janny Korevaar en Marjan van der Tuin een middag georganiseerd, waarop de leden van de Jeu de Boule Vereniging Folâtre die in Nootdorp wonen, boulen tegen de leden die in Pijnacker wonen. Vorig jaar heeft Pijnacker gewonnen, dus dat betekent dat er dit jaar een nieuwe uitdaging wacht voor Nootdorp.

De meeste leden van Folâtre spelen het spel op de Franse manier. Dat houdt in dat het sociale element erg belangrijk is. Er wordt veel gelachen en na het boulen wordt er meestal een (alcohol vrij) wijntje of biertje gedronken. Dat neemt niet weg dat een groot aantal Folâtre leden echt heel goed kunnen boulen. Daardoor hebben meerdere volwassenen- en jeugdspelers van Folâtre dit jaar hoog gescoord bij de Nationale Kampioenschappen. De wedstrijd van de leden uit Nootdorp tegen de leden uit Pijnacker gebeurde in drie ronden. Aan het eind van de derde ronde was de stand 18 voor Nootdorp en 9 voor Pijnacker. De beste van alle deelnemers was de Nootdorpse Coby Okkerse. Zij mag een jaar lang de wisselbeker thuis in de vensterbank zetten.

Zomertoernooi 5

Op 12 juli was er weer een leuk aantal spelers dat met en tegen elkaar wilde spelen. Er waren 13 vrouwen en 15 mannen. Een evenwichtige verdeling. Of dat van invloed  is op de eindstand  weet ik niet als we aan de middag beginnen. Het was weer eens heerlijk Hollands weer. Wolken, afgewisseld met zonneschijn en een heel aanvaardbare temperatuur. Dus weer een actieve middag in de buitenlucht.

De eerste speelronde verliep best spoedig. En natuurlijk is dan de verdeling tussen winnaars en verliezers 50/50. Geen bijzondere uitslagen. Er was geen team dat met 13-0 werd ingemaakt. Na een pauze met een hartversterkend hapje volgde de tweede ronde. Toen speelden de winnaars van de eerste ronde tegen elkaar en de verliezers evenzo. 

Het is heel leuk om de standen bij te houden. Als de uitslag van de partij wordt doorgegeven, volgt er altijd wel een opmerking over het spel. Opmerkingen als ;”dat heb ik echt niet verwacht, spelen wij tegen die en die en je verwacht een moeilijke partij en dan win je met 13 tegen 1”. (namen bij de schrijver bekend)  Of deze: “ik heb zo m’n best gedaan, maar mijn boule werd iedere keer weggeschoten”. Heel gezellig al die opmerkingen.

En dan komt de derde ronde. Er zijn dan weer drie groepen. De spelers met 2 gewonnen partijen, de spelers met 1 partij gewonnen en de spelers met nog geen enkele winstpartij. Vol goede moed startte elk team.

Wat wel opgemerkt moet worden is de gezellige sfeer van de middag. Zoals in eerdere verslagen van de zomertoernooien is geschreven: deze toernooitjes hebben iets eigens, iets aparts. Komt het door de eenvoudige competitie, de hapjes en de prijsjes, wie het weet mag het zeggen, maar elke middag is het weer gezellig.

Dan de uitslagen van deze middag:
– Het was weer Kees Schenk, die de minste punten scoorde (0-24), maar omdat hij al eerder de troostprijs had gekregen, gaf hij die door aan Christine Goossens (0-22) 
– De overige winnaars waren: Marjan van der Tuin (1-1); Janny Korevaar (2+14) en Carolien Tacq (3+29)

Allen van harte gefeliciteerd. Omdat Kees zijn troostprijs doorgaf aan Christine, waren deze keer de prijswinnaars allemaal dames!! Als verfrissend hapje was er voor iedereen een klein ijsje. Daarna volgde de verloting van enkele prijsjes. Na een dankwoord en de uitnodiging voor deelname aan de volgende keer, ging iedereen huiswaarts.

Kampioen ZaMi

Dit jaar deed er voor het eerst een team van Folâtre mee aan de ZaMi van District West. Deze competitie heeft een lange historie in de voormalige afdeling 11 en wordt gespeeld over 5 zaterdagmiddagen op verschillende locaties in het district. Elke speeldag speel je drie rondes tegen een andere vereniging uit je poule. De eerste en derde ronde een tete-a-tete en een triplet, de tweede ronde twee doubletten. Elk team moet dus uit minimaal vier spelers bestaan. Net als in de NPC verdien je twee punten voor een overwinning. Een gelijkspel levert 1 punt op.

Omdat Folâtre voor het eerst meedeed moest er worden gestart in de derde klasse. Het team bestond uit Piet van der Brugge, Hilbrand Meijer, Frans Velthuis en Gertjan Termoshuizen. Daarnaast konden we twee keer een beroep doen op reserves Nelleke en Janneke.

Na vier dagen stond Folâtre ongeslagen bovenaan. Alleen Zoetermeer bleef in het spoor met 2 punten achterstand en wel een beter saldo. Er moest dus minimaal gelijk gespeeld worden tegen de laatste tegenstander en nummer 3 uit de poule, Nieuwerkerk. Het team maakte het zichzelf lastig door te weinig punten te pakken in beslissende menes. Daarnaast speelde de hitte deze dag in Gouda natuurlijk ook een rol. Gelukkig konden zij het ene benodigde punt pakken en zichzelf tot kampioen van de derde klasse A laten huldigen.

Volgend jaar dus een plaatsje in de Tweede klasse. Hopelijk doen er dan meer teams van Folâtre mee want het is echt een leuke competitie! Bovendien een goede training voor de NPC.

Zomertoernooi 4

Op 28 juni stonden 32 deelnemers te popelen om te beginnen aan dit evenement. Door loting speel je iedere keer met een andere medespeler, zodat je nooit weet met wie een team vormt. Het systeem noemen ze in Frankrijk “Melee”. 

In de ochtend trokken er een paar regenwolken over Pijnacker maar de bewolking werd in de middag verdreven door de zon met heerlijke temperaturen van 24 graden. Prima weer om buiten te boulen. Om 13.10 uur gaf Marjan v/d Tuin het startschot. Alle 32 spelers moesten een plankje uit een schaal pakken, deze werd in ontvangst genomen door Janny Korevaar. Op het plankje staan 2 cijfers voor- en tegenstander. Je tegenstander heeft dezelfde cijfers op het plankje staan en zo vorm je een doublettenteam. Marjan en Janny speelde zelf ook mee en tevens was Janny de wedstrijdleidster. 

Na het indelen van de teams kon het toernooi om 13.25 uur beginnen. Er was een fijne sfeer onderling. Na ruim een uur waren alle eerste partijen gespeeld en werden de standen aan Janny doorgegeven. 

Janny en Marjan hadden vandaag nog een verrassing in de hoge hoed zitten. Van de 16 winnaars werden bordjes in een schaal gedaan en natuurlijk ook van de 16 verliezers. Toen iedereen uit de juiste schaal zijn plankje had gepakt werden er opnieuw teams gevormd en kon de tweede ronde beginnen. Na de 2e ronde waren er 8 winnaars en 8 verliezers over. Hierdoor waren er 8 spelers met 2 gewonnen wedstrijden, 16 spelers met 1 gewonnen wedstrijd en 8 spelers zonder winstpartij.

In de derde ronden speelden iedereen uit zijn eigen poule tegen elkaar en zo bleef eruit iedere groep één winnaar over. De winnaars zijn:

  1. Piet v/d Brugge 3 + 28
  2. Martin Remmerswaal 2 + 13
  3. Leonie Besseling 1 + 15

Gerda Wortman mocht gaan bellenblazen met haar poedelprijs 0 -27

Bij de inschrijving heeft iedere deelnemer een lootje ontvangen, na de prijsuitreiking werden er 5 prijzen verloot. Dank aan Marjan en Janny voor het organiseren. Het was super gezellig er werd nog nagepraat onder het genot van een drankje en een bouleschotel. Iedereen ging rond 18.00 uur weer naar huis na een sportieve en gezellige middag. 

Willem Zuidema