Elfde ontmoeting tussen Folâtre en JBC Zoetermeer

Door Frans Roos

De tweekamp tussen Folâtre en JBC Zoetermeer is gestart in 2006 door de toenmalige trainers van Folâtre en JBC Zoetermeer resp. Fred Lagerwaard en Frans Roos . Zij wilden vooral de nieuwe leden aan wie zij les gaven de gelegenheid bieden om petanque ook in wedstrijdverband te spelen en daar enige ervaring mee op te doen. Dat is een succes gebleken dat inmiddels is uitgegroeid tot een traditie. We hadden vorig jaar (2015) een jubileum met de 10e editie. JBC Zoetermeer won toen met 18-15.

Bij de voorgaande ontmoetingen werden de wedstrijden ingedeeld op vermeende kwaliteiten. Nu leek het een loting te zijn (…) Er stonden binnen 12 triplettes tegenover elkaar (het was een natte boel buiten). Ook bij deze aflevering (inmiddels ook een traditie), was er ook nog iets anders te winnen nl. een fles wijn voor de eerste biberon en de eerste carreau van de avond. Zo won Hanny Beekhuizen (JBC Zoetermeer), de eerste biberon – situatie waarbij een geplaatste boule tegen het but komt te liggen. Dat is voor de beginnende speler een goede boule, maar voor de gevorderde een zwaard van Damocles. Immers de boule moet meestal weggeschoten worden en het but wordt dan altijd verplaatst, hetgeen nadelig of voordelig kan uitpakken. Hans de Jong (JBC Zoetermeer) maakte de eerste carreau sur place – dat wil zeggen een carreau waarbij de boule waarmee wordt geschoten werkelijk geen millimeter van plaats verschilt met de weggeschoten boule).

Annemiek de Vos: ‘We waren met 12 teams, zelf samengesteld of bij elkaar gevoegd door mij. Het was een erg leuke avond met een leuke ontspannen sfeer en erg leuke partijen om te spelen. Jammer dat we niet meer buiten konden spelen maar dat mocht de pret niet drukken. Helaas hebben we net de beker niet mee naar huis mogen nemen.’

Het werd een nipte overwinning in het voordeel van Folâtre: 19-17. Achter de wedstrijdtafel zaten Tiny Bak (Folâtre) en Elly Kneppers (JBC Zoetermeer).

collage