NPC, dag 5

Folâtre 1
Hekkensluiter Vlaardingen 1 won thuis met 6-2 van Folâtre 1.

Folâtre 2
Met slechts zes beschikbare spelers vertrokken wij richting Breda voor een ontmoeting tegen Va-Tout 2. Ondanks de files (ongeluk bij Dordrecht) kwamen we toch op tijd aan en konden we kennismaken met de lastige banen. Hier was duidelijk sprake van een thuisvoordeel!

In de eerste ronde wisten alleen Piet en Gertjan hun partij te winnen waardoor we met een 1-2 achterstand de pauze ingingen. De tweede ronde verliep een stuk beter. Hans, Willem en Leaf waren snel klaar met hun partij: 13-2. Hilbrand, Piet en Gertjan stonden ver voor. Dat werd zelfs 12-8. Echter… de laatste mene liep het helemaal fout! Zes ballen stukgegooid op eentje van hun. Waar de tegenstanders de hele wedstrijd nog niet zo goed geplaatst hadden werd een slechte verdediging van ons nu totaal afgestraft. Met nog 5 boules in de hand werden er 4 simpel binnen de 20cm bijgeplaatst en verloren wij met 13-12. Daar ben je even ziek van! 2-3.

De laatste ronde verliep gelukkig wat voorspoediger. Willem en Hilbrand wonnen snel hun partij. Hans en Leaf verloren helaas. Piet en Gertjan speelden niet grandioos maar gelukkig profiteerden de mannen van Va-Tout daar niet van. Met een degelijke 13-8 trokken wij de eindstand naar 4-4. Ons eerste competitiepunt is binnen!

Folâtre 3
Het was een bijzondere wedstrijd. En dat was het. Toch weer spanning, ondanks dat we afgesproken hadden dat we dit jaar niet naar de ranglijst zouden kijken. Overleven op dit hogere niveau zou immers al mooi zijn. We wisten dus dat het deze vijfde speeldag tegen koploper Les Francophiles 2 weer moeilijk zou worden. Zeker ook door het nog steeds ontbreken van Jack Kunz en Gerard Vijverberg.

Martin en Jan moesten het al snel en in slechts vier mènes kansloos afleggen tegen de betere opponent. Maar de andere Gerard (ten Velden) en Harry zagen kans om hun partij ruim winnend af te sluiten. En ook Willem en Rino trokken na een spannend en langdurig duel aan het langste eind. Op het nippertje: 13-12. Toch al een bescheiden 2-1 voorsprong na de eerste doubletteronde dus.

De triplettes leverde één verliespartij op en één winstpartij. Vooral de briljante tactische zet van onze teamcaptain Martin, om in goed overleg halverwege de partij een speler te wisselen, moet genoemd worden. De inhaalrace slaagde en de ingevallen reservespeler voor die partij, Gerard, bewees het gelijk van de ingreep. Hij zorgde uiteindelijk ook voor de winst. Tussenstand 3-2. Alles nog mogelijk.

De laatste doubletteronde begon goed met een snelle en overtuigende winst van Harry en Jan. Dat betekende dat het niet minder kon worden dan een gelijkspel. Geruststellend voor de beide andere partijen. Onder de aanmoedigingen van onder andere Gerard Vijverberg, die al zover hersteld was van zijn heupoperatie dat hij er even – op krukken weliswaar – bij kon zijn, werden het echte billenknijpers. Heel lang toonden de scorebordjes van beide partijen een ruim voordeel voor de tegenstander. Maar zowel Anita en Gerard als Willem en Rino kwamen sterk terug. Uiteindelijk waren het toch alleen Willem en Rino die in een bloedstollende finale via 11-11 de winst naar zich toe konden trekken. Eindstand 5-3! Wie had dat kunnen denken. En dat het echt spannend was bleek wel uit het saldo: slechts vier schamele puntjes in ons voordeel.

Het was door de erg lange duur van de partijen wel een latertje geworden. Pas tegen zessen konden we, na de felicitaties van de tegenpartij in ontvangst te hebben genomen, aanzitten aan de teamtafel voor de tactische napraat en de welverdiende versnaperingen (‘geef hier die bal’). Dat was alleen mogelijk dankzij het engelengeduld van de dames van dienst achter de bar: Ria, Marja en Leonie. Dank!

Folâtre 4
Folatre 4 speelde tegen DGW 3. De eerste ronde doubletten wonnen Gerard en Janny met 13-7. Coby en Annemarie wonnen met 13-7 en Marjan en Joke Oud verloren met 6-13. Na eerste ronde 2-1 voorsprong. 

De tripletten wonnen  Coby, Annemarie en Joke Oud met 13-6. Aad, Janny en Wiebe wonnen met13-8. Na 2e ronde 4-1. De 3e ronde wonnen Gerard en Janny met 13-5. Marjan en Wiebe verloren met 9-13 en Aad en Annemarie verloren met 6-13. Alles bij elkaar een 5-3 overwinning.

Tot nu toe in 4 wedstrijden 5 punten, daar hadden we aan het begin van het seizoen niet op durven hopen. Laten we de rest van de competitie zo doorgaan. 

Folâtre 5
Tegen een jeugdig en goed spelend L’ Esprit, was de juiste uitslag een gelijkspel geweest. Maar uiteindelijk gaf de extra kwaliteit van schotkracht bij l ‘Esprit de doorslag. Hierdoor werd de uitslag 3-5.

Wij van Folatre moesten het van het goede plaatsen hebben en zij, met wel vier tireurs, van het schieten. Het was dan ook een pracht gezicht hoe makkelijk die tireurs, onze goed geplaatste ballen weg schoten, lof daarvoor.

Alleen vraag ik mij af, wat er bij L ‘Esprit in de hogere teams speelt. Hoe goed zijn die dan wel niet? Bij onze club zouden zulke tireurs in het eerste team lopen. Maar daar in het 5de. Al met al is het een mooie boules middag geweest.

Vooral veel lof voor onze keukenprinsessen Leonie en Marja, die weer vakwerk hebben geleverd, Hulde.